fbpx

Čuvari energije: šetnja,disanje, ishrana, zdrav san

Čuvari energije: šetnja,disanje, ishrana, zdrav san

Dolaskom jesenjih i kišnih dana, pratiće vas osećaj pada energije i osećaćete umor. Mi vam dajemo nekoliko saveta koji će vam pomoći da povratite elan,energiju ,vitalnost organizma i na taj način ćete čuvati svoje zdravlje.

Svakih par sati uzmite barem dva minute vremena i posvetite ih disanju. Samo četiri do pet polaganih, dubokih udaha može povećati visinu vaše energije i otpustiti nakupljeni stres.
Disanje koje koristi dijafragmu umesto plućnih mišića opušta ceo gornji deo tela. Takođe dopušta plućima da se bolje ispune vazduhom što kao krajnji učinak ima opuštanje. Ovakve pauze posvećene disanju udaljavaju nas od stresne okoline i smanjuju adrenalin u našem organizmu.

Odlazak u žustru 30-minutnu šetnju nekoliko puta nedeljno udvostručuje naš kapacitet za stvaranje energije.˝Fabrika energije˝ u našim ćelijama drastično se povećavaju i deluju delotvornije kao posledica samo nekoliko bržih šetnji nedeljno.

Žustrija šetnja podrazumijeva ubrzavanje rada srca do nivoa na kojem je vaše disanje ubrzano, ali ipak možete i dalje normalno da razgovarate. Izračunavanje ciljanog broja otkucaja srca u minute je jednostavan: oduzmite svoje godine od 220 i pomnožite s 0,7.

Ishrana prirodnom hranom, sirovim ili lagano kuvanim namirnicama ,ishrana bogata velikim količinama voća i povrća i proteina proizvodi veću energiju.

healthy-lifestyle-sports
Kalorije koje unosimo rafiniranom industrijskom hranom ne mogu postići isti efekt, nego nas čine umornijima nego što zaista jesmo. ˝Beli˝ ugljenihidrati poput čipsa, pirinča, belog hleba i šećera stvaraju štetne" slobodne radikale" koji nam ˝kradu˝ energiju.
Telo se napaja velikim količinama energije tokom spavanja. Tada stavljamo sve organske sastave na mirovanje i telo ima dovoljno vremena da se odmori. To uključuje i uravnoteživanje hormona, jačanje imunološkog sistema i regeneracije tela.

Preporučuje osam sati sna najmanje tri do četiri puta nedeljno . Ako imate učestali problem buđenja usred noći, pokušajte se koncentrisati na san iz kojeg ste se upravo probudili ili pak na disanje. Na taj način ćete lakše i brže ponovno zaspati.

 

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti