fbpx

Plivanje jača zdravlje i dobru formu

Plivanje jača zdravlje i dobru formu

Plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se iz njega uz atletiku razvijaju ostali sportovi kao vaterpolo... Kako uključuje većinu mišićnih grupa i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljnijih  oblika vežbanja: osnažuje mišiće cielog tela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sastav.

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizuje krvni pritisak, poboljšava snabdevenost srca i pluća kiseonikom , produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća. Deluje opuštajuće na nervni  sistem, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu i pozitivno utiče na vezivno tkivo.

Plivanjem se trenira celokupna muskulatura tela, ruke, ramena, leđa, grudni koš i noge, stiče  se zavidna kondicija i izdržljivost i usporava proces starenja. Osim što produžava mladost, plivanje koristi i lepoti tela. Plivanjem se troše kalorije i podstče mršavljenje (slobodan stil - za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

Tokom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagoreti od 500 do 700 kalorija.

Sat vremena prsnog plivanja sagoreva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagoreva 800 kalorija u sat vremena.

Ležanje na vodi, može da vam posluži kao odmor od ostalih stilova. Leđni stil sagoreva 500 kalorija. Želite li se rešiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

Plivanje u vidu rekreacije preporuča se i starijima i odraslima, pa čak i osobama koje imaju srčane tegobe (u dogovoru sa lekarom). Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a telo dobija više kiseonika.

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti