fbpx

Vitamini neophodni za vitalnost kože

Vitamini neophodni za vitalnost kože

Ukoliko uočite  vidljive tragove promena na koži koje dolaze sa godinama, potrebno je da koristite ciljane preparate sa određenim vitaminima da bi efekat bio maksimalan.

Bez obzira koliko pazimo na svoju ishranu, unosimo dovoljno minerala i vitamina, do naše kože dospe veoma mali deo tih hranjivih materija.

Vitamin A

Proglašen je najboljom supstancom u borbi protiv starenja kože. Možemo ga pronaći u raznim losionima, a posebno u noćnim kremama, u kojima se nalazi kao retinoid, koji je zapravo derivat vitamina A. Dokazano je da uspešno smanjuje bore, izbeljuje tamne mrlje na koži. Kreme sa vitaminom A obavezno nanosite po noći, pre spavanja, jer se njihov glavni satojak retinoid u dodiru sa sunčevom svetlošću inaktivira, pa krema nema svoju funkciju.

Vitamin B3

Ako vam je potrebna dodatna hidratacija i ublažavanje crvenila lica, vitamin B3 je pravi izbor. Pronaći ćete ga u kremama, losionima i serumima koji u svom sastavu imaju niacinamid, tj vitamin B3, kako je najčešće označen na etiketama kozmetičkih proizvoda. Ovaj vitamin povećava stvaranje ceramida i masnih kiselina, komponenti koji na koži stvaraju zaštitnu barijeru i na taj način čuvaju hranjive supstance unutar kože, a sprečavaju ulazak štetnih materija.

Vitamin C

Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koji uzrokuju nastanak bora, opuštanje kože i nastanak drugih znakova starenja. Posebno je dokazana njegova uloga u obnavljanju oštećene kože pod uticajem štetnih sunčevih zraka. Važno je da preparati sa vitaminom C budu u neprozirnoj ambalaži koja je hermetički zatvorena, da bi ovaj dragoceni sastojak imao maksimalni učinak.

Vitamin K

Zaslužan je za lepu i mladu kožu u području oko naših očiju. Vitamin K dokazano pomaže u posvetljenju tamnih kolutova ispod očiju, na taj način što ojačava zid osetljivih kapilara oko očiju i sprečava njihovo pucanje i nastanak nepoželjnih kolutova. Pronalazimo ga u kremama obično u kombinaciji sa retinolom (vitamin A).

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/04/2021 0 comment

Šumadinac,srpski stvaralac izvorne narodne muzike, Dragiša Nedović je čovek koji je pesmom "Tekla reka Lepenica" ovekovečio svoj grad, a sa 800 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti