fbpx

Dani vrganja na Kopaoniku od 3.- 5.septembra

Dani vrganja na Kopaoniku od 3.- 5.septembra

Veliko bogatstvo koje netaknuta priroda Kopaonika nesebično nudi oduvek je mamilo mnoge istraživače, ljubitelje prirode, planinare da posete ovaj kraj i upoznaju najrazličitije vrste gljiva i samoniklog jestivog bilja.

Za vreme trajanja manifestacije biće stalna izložba gljiva sa Kopaonika uz prisustvo edukatora iz Nacionalnog parka Kopaonik i predstavnika udruženja gljivara. U čast vrganja kao naše šumsko blago, na krovu Srbije biće organizovana nadmetanja kulinara i izložba etno ponude potkopaoničkog kraja, od ručnih radova do prirodnih rakija, začinjenih izvornom pesmom i igrom. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija. Za najbolje u raznim disciplinama obezbeđene su nagrade.

dani vrganja vrganj 800x635

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain resort.

dani vrganja deca 800x1080

danivrganja plakat 2021 800x1080

Od davnina je vrganj bio jedan od najpoznatijih i najcenjenijih pečurki za jelo i dostiže veliku cenu na tržištu. Letnji se smatra najukusnijim među vrganjima. Kopaonički vrganji imaju i veliki izvozni potencijal, a ovakva smotra gljivara i kulinarskih majstora je bila odlična prilika za promociju ovog izuzetnog proizvoda.
Poluokruglog šešira svetlo do tamno smeđe boje, sa debelim belim prepoznatljivim repom i prijatnim svežim mirisom mesa, raste nakon letnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne menja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom.

Pripremamo ga na sve moguće načine. Može se koristiti svež, a može se konzervisati slanom vodom, prokuvavanjem i stavljanjem u salamuru. Prava je poslastica za kulinare. Obično se dinsta na masti ili maslacu sa mlekom i peršunom. Kao dodatak mnogim jelima čini ih izuzeno ukusnim i neodoljivim. Primećeno je da je sušen ukusniji od svežeg, jer mu se pojačava miris i bolja su mu gastronomska svojstva.

VRGANJI U KOPAONIČKOM KAJMAKU

Marinirane vrganje isprziti na zagrejanom ulju.
Pri kraju dodati kajmak,promesati i servirati.
Sluziti uz zemicke i sokom od paradaiza.

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti