fbpx

Dani vrganja na Kopaoniku , ljubitelji gljiva u potrazi za skrivenim blagom

Dani vrganja na Kopaoniku , ljubitelji gljiva u potrazi za skrivenim blagom

Veliko bogatstvo koje netaknuta priroda Kopaonika nesebično nudi oduvek je mamilo mnoge istraživače, ljubitelje prirode, planinare da posete ovaj kraj i upoznaju najrazličitije vrste gljiva i samoniklog jestivog bilja.

Za vreme trajanja manifestacije biće stalna izložba gljiva sa Kopaonika uz prisustvo edukatora iz Nacionalnog parka Kopaonik i predstavnika udruženja gljivara. U čast vrganja kao naše šumsko blago, na krovu Srbije biće organizovana nadmetanja kulinara i izložba etno ponude potkopaoničkog kraja, od ručnih radova do prirodnih rakija, začinjenih izvornom pesmom i igrom. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija. Za najbolje u raznim disciplinama obezbeđene su nagrade.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain resort.

Program manifestacije Dani vrganja za 2022
02.09.2022.god.
09 – 14 h – Organizovano sakupljanje gljiva sa vodičima iz Nacionalnog parka „Kopaonik“ i područnog gljivarskog društva „ Kopaonik’’ iz Raške
10 – 20 h – Ponuda proizvoda od gljiva podkopaoničkog kraja
15 h – Determinacija pronađenih gljiva i priprema izložbe
17 h – Predavanje o zaštiti prirode i staništa gljiva

03.09.2022.god.
10 h – Izložba gljiva
10 – 20 h – Ponuda proizvoda od gljiva podkopaoničkog kraja
10 h – „Foto safari“ – pešačka tura
12 h – Takmičenje u pripremanju jela od gljiva u kategorijama:
– Hladna predjela
– Čorbasta jela
– Roštilj (pleh)
14 h – Kulturno umetnički program
15 h – Ocenjivanje takmičara
17 h – Predavanje o zaštiti prirode i staništa gljiva

U nedelji održavanja manifestacije (od 29. avgust do 04. septembra) do 12 h svakog dana će biti merenje i evidentiranje pronađenih vrganja u kategorijama I i II klase u cilju takmičenja i dodele nagrada.

Za vreme trajanja manifestacije biće stalna izložba gljiva sa Kopaonika uz prisustvo edukatora iz Nacionalnog parka Kopaonik i predstavnika udruženja gljivara.

dani vrganja kopaonik 555x800

 

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti