fbpx

Uspenjska crkva u Moskvi - mesto krunisanja svih careva Rusije

Uspenjska crkva u Moskvi - mesto krunisanja svih careva Rusije

Ovaj hram stoji na mestu prve kamene saborne crkve u Moskvi, podignute 1326-1327. godine, za vreme vladanja kneza Ivana Kalite. Ali i pre toga ovde su bile bogomolje - drvena [ Xll vek ] i kamena [ Xlll vek ].

Uspenska saborna crkva (posvećena Bogorodici), dovršena 1479. godine kao glavna moskovska crkva gde su krunjeni svi ruski Carevi. oglasavani drzavni ukazi i odrzavane druge ceremonije. Tu su sahranjivani ruski mitropoliti i patrijarsi[njihove grobnice se nalaze duz zidova].

uspenska crkva moskva vrata
Njeno masivno pročelje iznad koga stoji pet zlatnih kupola dizajnirao je italijanski arhitekta Aristotele Fioravanti.

Uspenska crkva kupole sa krstom U njoj su sahranjeni mnogi važni ruski mitropoliti i patrijarsi.
Centralni deo hrama odvaja od oltara petoredni ikonostas [ XVll v.] visok oko 16m, koji je krajem XlX v. oblozen umetnicki obradjenim pozlacenim srebrom. Ovde su zastupljene ikone iz Xl -XVll veka koje imaju neprocenjivu umetnicku i istorijsku vrednost. Medju njima su i jedinstvena zografska dela kao sto su: Vladimirska Bogorodica iz XlV veka, Sveti Djordje Xll vek, Arhandjeo Mihail [ Xll- Xlll ], Spasitelj Zlatne vlasi-Xlllv., Spasitelj ljuto oko i Sv. Trojica-XlV vek.

Uspenska crkva moskva Bogorodica Vladimirska ikona prva pol.12 vekaIkona Bogorodice Vladimirske, prva polovina12. veka

U hramu se mogu videti mnoga izvanredna dela primenjene umetnosti: tzv. Monomahov presto, odnosno carsko mesto Ivana Groznog - divna tvorevina ruskih drvorezaca [ 1551 ]; patrijarhovo mesto od belog kamena[ XVl v.]; kitnjasti bronzani sator, rad majstora Dimitrija Sverckova [ 1625]; 12 polijeleja od pozlacenebronze, viseredni svecnjaci [ XVll v.] i dr.

Najstariji obrazac primenjene umetnosti u ovoj crkvi su njegova juzna vrata koja su 1410.godine dopremljena u Moskvu iz Suzdaljske saborne crkve. Vrata ukrasava 20 slika sa biblijskim motivima radjenih zlatom na pozadini od crnog laka.

Ovde se čuvaju se mošti svetitelja Petra Kijevskog, prvog mitropolita Moskovskog (oko 1260-1326), sveštenomučenika Germogena (oko 1530-1612), patrijarha Moskovskog i cele Rusije, i Filipa (Količeva), mitropolita Moskovskog (1507-1569), svetitelja Jone, mitropolita Moskovskog (kraj XIV veka – 1461). Ali doći do njih nije jednostavno. Dostup k moštima je otvoren tek posle bogosluženja, na koje se može dospeti samo po pozivu iz Patrijaršije. Ostalih dana mošti su zaštićene signalizacijom i ograđene od posetilaca. (od 1991. god. Uspenski sabor pripada Državnom istorijsko-kulturnom muzeju „Moskovski Kremlj").

Ali čak i ako ste dospeli na službu, to ne znači da će sve mošti svetaca biti otvorene za poklonjenje. 3. januara, na dan svetog Petra Kijevskog, obično otvaraju dostup k njegovim moštima, koje se čuvaju u oltaru.

 

Podeli ovu vest

17/12/2018 0 comment

Porodični spektakl “Krcko Oraščić – ostvarenje sna” doživeće svoju premijeru 22. i 23. decembra u Kombank dvorani. Čuvena bajka nemačkog pisca E.T.A. Hofmana koja više od dva veka osvaja srca dece širom sveta, prvi put će se realizovati u modernoj verziji. Uigrani tim okupljen oko svetski priznate ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti