fbpx

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Godišnja nagrada ruskih pisaca "Imperskaja kultura" biće uručena Milovanu Vitezoviću za roman "Čarape kralja Petra" u Moskvi u nedelju 19. januara, najavio je Balkanmagazin.

Kako je najavljeno Vitezoviću će nagrada Saveza ruskih pisaca biti uručena u Konferencijskoj sali Saveza u Moskvi u 15 sati.
Autor čije su knjige objavljivane na ruskom, nemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, mađarskom, grčkom, slovenačkom i makedonskom jeziku, Vitezović je nagradu dobio za knjigu "Čarape kralja Petra" objavljenu u časopisu "XXI" čiji je izdavač Savez pisaca Rusije.

Roman "Noski korolja Petra" objavljen je u tiražu od 150.000 primeraka, a prevela ga je Ljudmila Vorobej. Roman će početkom 2014. godine imati još jedno rusko izdanje u okviru obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata.

To će biti 20. izdanje ovog romana koji je prvi put objavljen 1994. godine u Zavodu za udžbenike kao deseta knjiga u kompletu "Izabranih dela" koji je tada Zavodu doneo sajamsku nagradu za izdavački poduhvat godine.

U romanu "Čarape kralja Petra" Vitezović slika ličnost srpskog kralja Petra Oslobodioca: u njegovoj brizi za običnog vojnika u Prvom svetskom ratu, na njegovom stradalnom putu s narodom.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata roman je objavila i italijanska izdavačka kuća "SECOP Edizioni" iz Korata u prevodu na italijanski Dragana Mraovića.

Podeli ovu vest

07/07/2019 0 comment

Ovaj veliki praznik crkva proslavlja kao dan rođenja Svetog Jovana Preteče,koga na čudesan način rodi bezdetna starica Jelisaveta, žene prvosveštenika Zaharija.Njegovo rođenje je najavio arhanđel Gavrilo. Glavni elementi obrednje radnje vezane za Ivanjdan su: paljenje vatre,branje bilja,to jest ivanjskog cveća, pletenje ivanjdanskih ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti