fbpx

Knjiga o svetim pravoslavnim ratnicima - vojevanje za Boga i otadžbinu

Knjiga o svetim pravoslavnim ratnicima - vojevanje za Boga i otadžbinu

U prepunoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu održana je promocija knjige "Sveti ratnici - Žitija svetih vojskovođa i vojnika" prof. dr. Borislava D. Grozdića, u izdanju Medija centra "Odbrana".

Uz crkvene velikodostojnike, monahinje, načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS), generala Ljubišu Dikovića, o knjizi kakva još nikada do sada nije objavljena kod nas govorio je, pored autora koji je profesor etike na Vojnoj akademiji, jeromonah Dositej Hilandarac.

Goste je pozdravio potpukovnik Slavoljub D. Marković, direktor Medija centra "Odbrana", koji je istakao da knjiga ima izuzetan značaj za sve pripadnike VS, ali ono što je čini posebno znacajnom je to da donosi žitija 182 sveta ratnika iz svih pravoslavnih zemalja, a prvi put su obrađeni i sveti ratnici iz Rumunije.

General Diković je podsetio da je od nedavno vojska postavila vojne sveštenike i izrazio je nadu da će oni upoznati svoje vernike sa sadržajem ove zbirke žitija i da će na Vojnoj akademiji ona postati obavezno štivo.

Vikar patrijarha srpskog Irineja, episkop remezijanski Andrej je preneo patrijarhov blagoslov ovom delu i čestitke njegovom autoru koji je u ovim teškim vremenima uspeo da objavi ovako važnu, lepu i korisnu monografiju o svetiteljima ratnicima, što samo naizgled zvuči paradoksalno, ali, kako je dodao, još iz Hristovih vremena ratnici (Longin) su postajali sledbenici hrišćanske vere.

Kako je istakao jeromonah Dositej Hilandarac, koji je nekada bio oficir, "plejada svetih vojnika kroz vekove, od Hrista pa do naših dana, potvrda je da pravoslavlje, u kome se mir ističe kao jedna od vrhovnih vrednosti, nije apsolutno pacifističko stanovište".

On je podsetio da u jevanđeljima, "osim mira, pa i iznad mira, Hristos ističe ljubav, a od ove ljubavi zaista nema veće da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje" (Jn 15, 12-13), kao što to čine svete vojskovođe i vojnici".

Takvi ljudi su, kako je naveo Hilandarac, u svim narodima i svim vremenima posebno slavljeni.

Autor je naglasio da je ideju za knjigu dobio još pre više od 10 godina, a da ga je inspirisala knjiga "Vojevanje za Boga i otadžbinu".

Grozdić je ispričao da kada je spoznao i otkrio Boga, da se javilo i pitanje kako se to može spojiti sa njegovim poslom, a jedan od odgovora je i ova knjiga u kojoj je pokazao da je najvažnije oružje koje čovek poseduje sila duha i morala.

On je poručio svim pripadnicima srpske vojske da im sveti ratnici budu mera prema kojoj će se vladati u svim životnim situacijama.

Podeli ovu vest

22/03/2014 0 comment

Običaj je da se za praznik u prvoj godini braka  mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni. Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post,i zato svaka gozba koja se sprema ovog ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti