fbpx

Filmski festival na Paliću - na programu 70 ostvarenja

Filmski festival na Paliću - na programu 70 ostvarenja

Večeras je na  Letnjoj pozornici na Paliću svečano  otvoren 21. Festival evropskog filma, gde će do 25. jula biti prikazano oko 70 ostvarenja.Glavni program imaće 13 filmova, a ukupno oko 80 u različitim programskim celinama, u selekciji Petra Mitrića koji je najavio da publiku očekuju kvalitetni i zanimljivi, često duhoviti filmovi, na teme porodičnih odnosa, problema pojedinca u savremenom svetu i aktuelnih društvenih zbivanja.

Za nagrade Zlatni toranj, Palićki toranj i "Sejfi Teoman" konkurišu i dva nova domaća filma - "Čudna šuma" Sabolča Tolnaija i "Varvari" Ivana Ikića.

Tu su, uz mađarski film "Beli bog", izraelski "Bez motivacije" Tajle Lavije, grčki "Sitna riba" Janisa Ekonomidesa, islandski "O konjima i ljudima" Benedikta Elingsona, nemački "Stanice krsta" Ditriha Brugemana, gruzijski "Sastanci na slepo" Levana Kogašvilija, francuski "Grizi svoje kosti" Žan-Šarla Uea, švedski "Turista" Rubena Ostlunda, ruski "Levijatan" Andreja Zvjaginceva, italijanski "Čudesa" Alis Rorvaher.

Svi ovi filmovi su nagrađeni ili vrlo zapaženi na velikim festivalima - Trajbeka, Kan, Berlinale, San Sebastijan, Tokio...

Na Paliću će ih ocenjivati žiri čiji je predsednik Pjer Anri Delo, osnivač programa "15 dana režisera" u Kanu, a članovi Karin Hofinger, programska direktorka Berlinala, mađarski reditelj Hajdu Sabolč, srpska glumica Hristina Popović i hrvatski reditelj i scenarista Dalibor Matanić.

Drugi takmičarski program "Paralele i sudari", posvećen istočnoevropskim kinematografijama, ima 11 filmova, među kojima su "Neposlušni" Mine Đukić.

Ovaj program ocenjivaće žiri kritike u sastavu Tristan Primagi (Estonija), Havijer Garsija Puerto (Španija) i Nevena Matović (Srbija).

Van konkurencije biće prikazan omnibus povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata "Mostovi Sarajeva" grupe istaknutih autora - Žan Lik Godar, Kristi Pui, Ursula Mejer..., među kojima je i srpski reditelj Vladimir Perišić.

Zemlja u fokusu ove godine je Gruzija, sa šest ostvarenja, a nastavljaju se i programi "Novi mađarski film" (šest), kao i "Eko dokumentarci" (sedam).

Podeli ovu vest

28/08/2015 0 comment

Proslavljenom filmskom reditelju i piscu Emiru Kusturici uručena je nagrada "Pečat Hercega Šćepana" u Herceg Novom za ukupni umetnički rad za koji je navedeno da baštini najplemenitije vrednosti srpske tradicije i doprinosi odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda. Odluku o ovom visokom priznanju manifestacije "Trg od ćirilice" doneo je ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti