fbpx

Nacionalni ansambl KOLO sprema spektakl u Kolarcu

Nacionalni ansambl KOLO sprema spektakl u Kolarcu

Ansambl Kolo održaće veliki koncert u Kolarcu 10.marta i najavio je da koncert u Kolarcu posvećuje Olgi Skovran prvoj direktorki, umetničkoj direktorki i koreografu Ansambla "Kolo".

Profesor istorije i književnosti po obrazovanju Olga Skovran se posvetila igri, radila je kao profesor gimnastike u učiteljskoj školi u Beogradu i bila je pionir u uvodjenju narodne igre u nastavni program.

Već tridesetih godina 20.veka se interesuje za narodnu igru i pojavljuje na predavanjima sestara Janković sa kojima će deset godina kasnije saradjivati na očuvanju i prezentovanju folklora naroda Jugoslavije.

Kada je 1948. godine odlukom Vlade osnovan profesionalni državni ansambl narodnih igara i pesama NR Srbije, prvi takve vrste na ovim prostorima, za umetničkog rukovodioca i direktora postavljena je Olga Skovran.

Na čelu ansambla Kolo ostala je do 1965. godine i ostavila neizbrisiv trag.
Pored igre i brojnih koreografija bavila se i edukovanjem, obrazovanjem i vaspitanjem igrača jedinog profesionalnog ansambla u Srbiji.

Vodila je računa o tome kako se ponašaju, držala kurseve bontona, pomagala u obrazovanju igrača koji su tek zakoračili u život u slobodi i miru nakon Drugog svetskog rata.

Bila je začetnik stvaranja nove scenske umetnosti inspirisane narodnom igrom i nasledjem naroda a njene koreografije koje odlikuje lakoća igranja, ukomponovana sa jednostavnim, ali preciznim promenama koreografskih slika i danas su sasatavni deo bogatog repertoara "Kola".

Koncertni omaž Olgi Skovran obuhvatiće deo njenog bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa: "Igre iz Srbije", "Starobosansko nemo kolo iz Glamoča", "Vlaško nadigravanje", "Teškoto", "Rusalije", "Igre iz Prizrena", najznačajnije koreografije koje su i danas nezaobilazne na repertoaru Ansambla Kolo.

Ulaznice po ceni od 300 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine a za grupne posete omogućen je popust koji važi za sve koncerte iz ciklusa "kolo u beogradu, Beograd u kolu".

Podeli ovu vest

05/05/2015 0 comment

Četvrti Međunarodni sajam vina "Župa 2015" biće održan 8. i 9. maja u Aleksandrovcu Župskom i okupiće 120 izlagača iz Srbije i regiona, najavili su organizatori. Na manifestaciji koju u "prestonici vina i grožđa" organizuje Muzej vinara i vinogradara, biće ocenjeno više od 250 vina. Koordinator Turističke organizacije Aleksandrovac Boban ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti