fbpx

Ruski dokumentarni film - Nikola Tesla Gospodar sveta

Ruski dokumentarni film - Nikola Tesla Gospodar sveta

"Ja sam kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora,gde se ispitivanjima bavim.To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu"
-Početak Teslinog govora u beogradskoj Velikoj školi.

Film koji je pred vama,nastao je 2007.godine,režirao je ruski reditelj Vitalij Pravdivčev,a kako se u filmu baca akcenat na Tesline izume i razna ispitivanja,upoznaću vas u kratkim crtama sa životom i radom možda i najvećeg svetskog naučnika svih vremena.

Nikola Tesla je rođen u Smiljanu 28.juna 1856.godine,od oca Milutina koji je bio sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve i majke Georgine.Nikolin otac je bio nadareni pisac i poeta,dok je majka bila vredna i talentovana žena,koja je bila vrlo kreativna u svojim izumima,pa je vrlo verovatno da je Nikola upravo od majke nasledio sklonost ka istraživanju.Imao je brata Daneta i sestre Angelinu,Milku i Maricu.Smatra se da je pogibija brata Daneta pri padu sa konja,ostavila dubok trag na Nikolu,koji je tada imao samo pet godina.

Nakon završene osnovne škole,Nikola Tesla odlazi u Rakovac kraj Karlovca,da završi još tri razreda velike realke.Maturirao je 1873. sa vrlo dobrim uspehom.Upisuje se u Politehničku školu u Gracu,spava veoma malo,samo po četiri sata dnevno i svo slobodno vreme provodi u učenju.Mnoge knjige je znao napamet,plenio neverovatnom inteligencijom i željom za novim saznanjima,pogotovu u oblasti nauke. Nikola Tesla se dva puta obraća Matici srpskoj u Novom Sadu sa molbom za stipendiju,ali je oba puta odbijen.Nezadovoljan ovakvom odlukom,napušta školovanje i prekida sve veze sa porodicom.Nakon očeve smrti odlazi u Prag sa namerom da okonča studije,ali ne može da se upiše na Karlov Univerzitet zgog toga što nije učio grčki jezik.Seli se 1881. u Budimpeštu i nalazi posao u "Američkoj telefonskoj kompaniji",gde ubrzo postaje glavni telefonski tehničar.U Ameriku odlazi 6.juna 1884.godine sa preporukom Edisonu u kojoj je pisalo: "Ja poznajem samo dva velika čoveka.Jedan ste Vi,a drugi je ovaj mlad čovek koji je pred Vama".

Edison ga odmah zapošljava,Tesla vrlo brzo napreduje,a daje otkaz u firmi kada mu nije isplaćena dogovorena nagrada od milion dolara,za posao koji je sa uspehom obavio.

1887.godine,Nikola Tesla počinje istraživanje onoga što će kasnije biti nazvano X-zracima.
1891.postaje državljanin Amerike i započinje sa radom u svojoj novoj laboratoriji u Njujorku.Tada je prvi puta pokazao fluorescentnu sijalicu koja svetli bez žica.Nakon toga mu se i javila ideja o bežičnom prenosu snage.1892.putuje u Evropu i drži predavanja na čuvenim Britanskom institutu,a jedini boravak Nikole Tesle u Beogradu bio je od 01-03.juna 1892. gde ga je Kralj Aleksandar Obrenović odlikovao ordenom Svetog Save.Međutim i pored mnogih međunarodnih priznanja,kao i titule počasnog doktora Univerziteta Kolumbija,Nikola Tesla nije prošao pri izboru za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.To priznanje mu je dodeljeno tek 1937.godine.

Od 1893. pa do 1895.godine istražuje naizmenične struje visokih frekvencija i uspeva da proizvede naizmeničnu struju od milion volti.Tesline demonstracije izazivaju veliku pažnju i prate se sa interesovanjem u celom svetu.Najvećeg protivnika je imao upravo u Edisonu,koji je verovao da je naizmenična struja vrlo opasna i ismevao je Teslina dostignuća iz te oblasti.Tesla i Edison postaju veliki protivnici,a tom prilikom je Tesla pobedio,a Edison umalo bankrotirao.Preselivši se u Kolorado Springs,Nikola Tesla je dokazao da je zemlja odličan provodnik struje i vršeći pražnjenja izazivao je veštačke munje,duge više desetina metara.Tesla je počeo pratiti i radio signale i vršeći ispitivanja u svojoj laboratoriji utvrdio je da je primio signale vanzemaljskog porekla,tj.da su ti signali drugačiji od onih koji proističu kao posledica oluja i zemljinog šuma,pa je deo života proveo u pokušaju da signale sa zemlje pošalje na Mars.Sa finansijerom Morganom ima plan da otvori Svetsku radio stanicu,gradnja tog objekta počinje 1901.ali je Teslina ideja verovatno ukradena,pa u toku gradnje prima obaveštenje da je Markoni već uspeo da ostvari transantlantski prenos signala,pa se finansijer Morgan povlači iz projekta.Da zlo bude gore,američki patentni zavod je 1904.dodelio Đuljeljmu Markoniju patent na radio,a Markoni 1909.dobija Nobelovu nagradu za otkriće radija,tj.za doprinos u razvoju bežične telegrafije,što Teslu čini vrlo nezadovoljnim,a kako je bankrotirao,život mu klizi ka ivici siromaštva.Negde pred prvi svetski rat ,Tesla je tražio od prijatelja iz Evrope da investiraju u njegove projekte,međutim,zbog početka rata od toga nije bilo ništa i Nikola Tesla odlazi u siromaštvo.Uvidevši da najveći svetski naučnik živi u potpunoj bedi naš konzul u Americi i Mihajlo Pupin se 1934.dogovaraju da osnuju fond kojim bi Tesli bila obezbeđena bezbrižna starost,ali ponosni Nikola Tesla to odbija i zahvaljuje im na brizi,a uzima jedino malu penziju od jugoslovenske vlade.Tesla oboljeva i počinje da biva opsednut strahom od mikroba i brojem tri,pa se često dešavalo da tri puta obilazi oko bloka zgrada pre nego što je ušao u hotel u kojem je živeo.Mistika broja tri,do današnjeg dana nije objašnjena.

Nikola Tesla je umro od srčanog udara sam,u hotelskom apartmanu "Njujorker" hotela,7.januara 1943.godine,a telo mu je po njegovoj želji kremirano.Njegova poslednja zelja da se sahrani uz pesmu "Tamo Daleko". I pored mnogobrojnih patenata i otkrića,umro je siromašan i u dugovima.Na ispraćaju od Nikole Tesle bilo je oko 2000 ljudi,a gradonačelnik Njujorka Lagvardije je u svom govoru rekao sledeće:"Nikola Tesla je umro.Umro je siromašan,ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli.Ono što je stvorio je veliko i kako vreme prolazi postaće još veće".Te iste godine Vrhovni Sud Amerike je vratio Tesli pravo na patent radija,a FBI oduzima svu dokumentaciju i sav materijal koji je Nikola Tesla posedovao i proglašava vrhunskom tajnom sve na čemu je Tesla radio,a što su oni zaplenili.Ta dokumenta do dana današnjeg,nisu ugledala svetlost dana.

Autor: Duško Mijatović

Medije

Podeli ovu vest

21/07/2020 0 comment

Sveti Prokopije rođen je u 2.veku u Jerusalimu.Stupio je u službu zloglasnog cara Dioklecijana i dostigao visok vojni čin. U vreme progona hrišćana,car ga pošalje u Aleksandriju da tamo zatre hrišćane,ali mu se na putu javi Gospod,odvrati ga od namere i privoli za svoju veru.Ovo izdajstvo razbesne cara,koji naredi da Prokopija bace na najteže ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti