fbpx

Obeležavanje jubileja u Kragujevcu - dva veka od prve srpske predstave

Obeležavanje jubileja u Kragujevcu - dva veka od prve srpske predstave

Nova sezona, u Knjaževsko srpskom teatru, počeće u subotu, 24. avgusta, nešto ranije, nego što je uobičajeno, obeležavanjem proslave 200 godina od izvođenja prve predstave na srpskom jeziku, što je jedan od značajnijih događaja za srpski teatar.

Tim povodom najavljeno je nekoliko događaja kojima će biti obeležen značajan jubilej, kao i Joakim Interfest, koji će biti održan od 7. do 15. oktobra. "Dva veka Joakima" je naziv jubileja koji će biti proslavljen u subotu 24. avgusta. Proslava će početi u 20 časova, ispred Teatra, koncertom muzičkog trija „Art kvart", koji je zapravo kompilacija, nekoliko numera poznate filmske muzike, a nakon toga, glumci našeg teatra izvešće nekoliko songova iz predstave „Čudo po Joakimu".

U 20 časova i 30 minuta u pozorišnoj galeriji „Joakim", biće otvorena izložba „Joakim Vujić na sceni Knjaževsko-srpskog teatra".

spomenik-joakimu-vujicu-881

Naravno, glavni događaj biće izvođenje višestruko nagrađivane predstave „Noć u kafani Titanik", koju je po delu Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić, a koju će od 21 čas, na velikoj sceni Teatra izvesti članovi ansambla: Milić Jovanović, Mirko Babić/Saša Pilipović, Miloš Krstović, Marina Perić Stojanović, Jasmina Dimitrijević, Aleksandar Milojević, Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Marina Perić, Dragan Stokić, Nikola Milojević, Vladan Živković, Čedomir Štajn i drugi.

Prva pozorišna predstava, izvedena je na srpskom jeziku, u Pešti, u zgradi Mađarskog pozorišta „Rondeli", 24. avgusta, 1813. godine, po tekstu Avgusta fon Kocebua, omiljenog pisca Joakima Vujića, koji je za ovu priliku preveo, adaptirao i postavio na scenu „Papagaja" („Kreštalicu"), u skladu sa pozorišnim uslovima u kojima je živeo i stvarao.
Izvođenje Joakimove predstave, je prekretnica u istoriji srpskog pozorišta, pa je i jubilej vredan pomena. U to vreme, igrati u Pešti predstavu na srpskom jeziku bilo je gotovo neshvatljivo, pa je i najava predstave, zapravo bio jedan plakat Mađarskog pozorišnog društva na kome je pisalo da će „jedna racka diletantska družina Sentandreje, na rackom jeziku izvesti pozorišnu igru u tri čina". Naravno, to je imalo odjeka u „Novinama serbskim iz carstvujuščega grada Vienne", od 28. avgusta, 1813. godine, u kojima je „S velikom radošću" objavljeno da je „sodružestvo jedno učenika gimnazije peštanske, veselu igru, u madžarskom pozorištu, serbski predstavilo i da je cela skupina veče ovo veselo i zadovoljno provela".

Na prvo značajnije gostovanje, Knjaževsko srpski teatar putuje u Budimpeštu, gde 13. septembra, igra „Seobe". Za ovu sezonu, najavljena je prva i premijera Teatra za ovu sezonu, „Ubiti pticu rugalicu", koja će otvoriti Joakim Interfest, izvođenjem van konkurencije.

Autor teksta: Jasmina Marković Milenković

Podeli ovu vest

17/02/2014 0 comment

Bećarac je vrsta lirske narodne pesme poreklom iz slavonskih sela, odakle se proširila do Like, južne Mađarske i širom Vojvodine. Po obliku pesmu čini dvostih od dva deseterca koji se rimuju. Svi bećarci imaju istu melodiju od 24 taktа i pevaju se uzastopno. Glavni pevač peva prvi stih, a slušaoci ga ponavljaju uz melodijsku varijaciju. Drugi ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti