fbpx

DUNAVSKI ALASI - Izložba u Istorijskom muzeju

DUNAVSKI ALASI - Izložba u Istorijskom muzeju

Izložba "Dunavski alasi" biće otvorena večeras i na njoj će biti predstavljen razvoj ribarstva u Beogradu kroz više od 200 predmeta.

Predmeti koji će biti predstavljeni obuhvataju arhivsku građu, likovna dela, fotografije i alaski pribor korišćene tokom vekova od perioda Neolita do današnjih dana.

Kroz ovu postavku autorka, muzejska savetnica u Istorijskom muzeju Srbije, Dušica Bojić želi da približi razvoj ribarstva, njegovo zakonsko regulisanje, svakodnevni život dunavskih alasa, njihova sećanja, verovanja i sujeverja kroz vizuru i život ugledne beogradske alaske porodice Bogdanović, a potom i porodice Ambrozić.

Porodica Ambrozić je za potrebe ove izložbe usupila brojne materijale iz porodične zaostavštine značajne i zbog toga što je arhiva "Beogradske ribarske zadruge" uništena u bombardovanjima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Izložbu će činiti dve celine: prva opisuje svakodnevni alaski život na Dunavu kroz raznovrsnu opremu koju su ribari koristili, dok je drugi deo posvećen porodici Bogdanović, njihovom životu na Dorćolu, statusu u društvu i porodičnom negovanju alaske tradicije.

Postavka će biti pred očima javnosti do 15. marta, a tokom njenog trajanja svake srede od 15 sati autorka izložbe će zainteresovane posetioce stučno voditi kroz postavku.

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogli Narodni muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike, Etnografski muzej, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, nautički klub "Radecki", marina "Galija" iz Zemuna, Renato Grbović i Duško Grbović uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Podeli ovu vest

17/10/2015 0 comment

Privredno-turistička manifestacija "Plodovi Rađevine", koja nastavlja tradiciju "Dana krompira", biće danas održana u Krupnju, a izlagačka ponuda biće proširena sa ostalim proizvodima iz cele Rađevine. Kako je najavila Turistička organizacija Krupnja (TOK), program obuhvata takmičenje u kuvanju gulaša, izložbu poljoprivrednih proizvoda, izložbu ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti