fbpx

Srbija i svet uoči Velikog rata

Srbija i svet uoči Velikog rata

U našim ranijim osvrtima na položaj Srbije u Velikom ratu, smo se upoznali sa situacijom u Srbiji uoči Prvog svetskog rata,a sada ćemo se osvrnuti na situaciju u svetu,koji je bio povod za Veliki rat i da li je Srbija mogla da ga izbegne?

Nakon propasti Osmanskog carstva i završetka Balkanskih ratova,smatralo se da sukoba većeg obima neće biti u neko dogledno vreme.Međutim,to su smatrali političari u Srbiji,čime su i napravili veliku grešku.Još 1904.Velika Britanija u Francuska stvaraju savez Antanta,kako bi zaštitile svoje ekonomsko političke interese.Njima se 1907.pridružuje i Rusko carstvo.I Velika Britanija i Francuska su bile jake kolonijalne sile,koje su svoju ekonomiju bazirale upravo na zemljama koje su držale u kolonijalnom ropstvu.Nemačka u to vreme nije bila kolonijalna sila,ekonomija im nije bila razvijena kao kod Britanaca i Francuza,pa su Nemci želeli parirati ovim državama i stvorili su savez Centralnih sila u koji su bile uključene Austro Ugarska,Osmansko carstvo,Italija i Nemačko carstvo.

One su takođe želele da imaju svoje kolonije,želele su da prodru na Bliski i srednji istok,a put,najkraći put je vodio preko Balkana,preko Srbije.Kako su bili saveznici sa Turskom,počeli su da grade Bagdadsku prugu,a put je vodio preko naše zemlje.

Dakle,jedino im je nedostajala teritorija Srbije.Međutim,pojavljivao se i problem koji je prevashodno imala Austrougarska,u kojoj su 1/3 stanovništva činili Srbi,koji su želeli da se ujedine sa svojom državom.Da bi vam dragi čitaoci prikazao tadašnju situaciju i interese velikih sila,citiraću britanskog majora Lafana,koji je u svojoj knjizi "The Serbs,the guardians of the gate"napisao sledeće:"Samo pogled na mapu sveta pokazuje kako se lanac država proteže od Berlina do Bagdada: Nemačka imperija, Austrougarska, Bugarska, Turska. Samo jedan mali pojas teritorije blokirao bi put i sprečio dva kraja u lancu da budu povezana. Taj mali pojas je bila Srbija. Srbija je stajala mala, ali prkosna između Nemačke i velikih luka Konstantinopolja i Soluna, držeči kapiju Istoka. Srbija je bila zaista prva linija odbrane našeg istočnog imperijalnog poseda . Da je bila slomljena i namamljena u sistem "Berlin-Bagdad" tada bi naša ogromna, ali slabo branjena imperija uskoro osetila težak udar od nemačkog istočnog napada"

Majskim prevratom 1903.Srbija koja je do tada bila prijatelj Austrougarske,dobila je novog Kralja koji je došao iz dinastije Karađorđević,a promenili su se i prijatelji Srbije,tako da je Austro-Ugarska potisnuta u drugi plan,što im se nimalo nije dopalo.Samo to vreme je pogodovalo i za porast nacionalizma u svim državama,a u Nemačkoj je bujao šovinizam i razisam,pa su smatrali da je germanska rasa superiornija od slovenskih naroda i da ima puno pravo da zauzme nove teritorije.Uz sve to,Nemci su bacili oko na kolonije koje su Britanci i Francuzi posedovali,pa su želeli da ih preuzmu,a to su mogli samo ratom.Naravno,svaka od ovih sila je imala velikih ličnih razloga za rat,a mala Srbija se našla na meti svega ovoga.Za Nemačku sam već napisao zašto su želeli rat,a Austro-Ugarska je ušla u rat kako bi učvrstila prevlast u Srednjoj Evropi, na Balkanu i području Jadranskoga i Egejskoga mora.To su bile prevashodne namere država koje su svoj interes videle u ratu.Italijani su zahtevali Južni Tirol, Slovensko primorje s Trstom, Istru, dio Dalmacije i Albanije, Antaliju i Izmir ,kao i proširenje kolonija u Africi.Italija je međutim polovinom 1915.napustila Trojni savez i objavila rat Austro-Ugarskoj.

Sa druge strane,Britanija je svoj interes videla da sačuva vlastitu kolonijalnu imperija,zato što se plašila Nemačke i težila ka slabljenju Nemačke kao glavnog i opasnog protivnika.Francuska je takođe ušla u rat kako bi očuvala kolonijalno carstvo, takođe oslabila Nemačku i povratila Alsace i Lorenu, koje su joj Nemci oduzeli u ratu 1870.–1871.
I na kraju Carska Rusija je takođe imala svoj interes,a on se bazirao na želji da
ima veći uticaj na Balkanu i u Osmanskom Carstvu,da uzme Galiciju i Bukovinu, ali i za Dardanele, tj. za izlaz na Sredozemno more.

Amerika je 1917.ušla u rat na strani sila Antante,zato što su njihovi bankari takođe videli svoj interes u ovom ratu.

Kroz ovaj tekst,pokušao sam vas upoznati sa time,koji su i šta su bili stvarni povodi za 1.svetski rat.Vidi se da se on nije mogao izbeći,a da se atentat u Sarajevu iskoristio samo kao povod za početak rata.Da nije bilo atentata,sigurno da bi se našao neki drugi povod za početak velikog rata,a Srbija ga nikako nije mogla izbeći,zato što su se interesi preklapali upravo u Srbiji.U sledećem nastavku,a kako se obeležava 100 godina od početka rata,upoznaću vas sa samim tokom rata,kako na našim prostorima,tako i u svetskim okvirima.

Autor:Duško Mijatović

Podeli ovu vest

05/10/2014 0 comment

Premijera igranog filma Srđana Koljevića "Branio sam Mladu Bosnu" biće 14. oktobra (20.30) u beogradskom Sava centru, dan kasnije i u Novom Sadu u "Areni cineplex". Od četvrtka, 16. oktobra, film će krenuti u distribuciju širom Srbije, najavila je producentska kuća "Košutnjak film". Godina 1914, jun 28. - Gavrilo Princip i drugovi, mladići koji ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti