fbpx

Ljiljan - simbol uzvišenosti i lepote

Ljiljan - simbol uzvišenosti i lepote

Zbog svoje veličine i izvanredne lepote, ljiljan je oduvek bio poseban cvet.Mnogi su ga veliki slikari ovekovečili na svojim platnima.On je simbol uzvišenosti i lepote i legend o njemu se pišu od nastanka sveta.

Postoji nekoliko različitih vrsta ljiljana: Azijski ljiljan, Turban ljiljan (lat. Lilium martagon),Marijin ljiljan (lat. Lilium candidum), Dugocvetni ljiljan (lat. Lilium longiflorum), Američkiljiljan, Trubasti ljiljan i Orijentalni ljiljan.

ljiljan narandzasti

Legenda o belim ljiljanima kaže da je beli ljiljan – Lilium candidum nastao je kada je Heradojila Herkulesa i jedna kap mleka kapnula na Zemlju. Obzirom na to da je Herkules bio sin boga Zevsa i najlepše smrtne žene tog vremena – Alkmene, kako bi postao besmrtan, Zevsje želeo da njegovog sina doji njegova žena, Hera. Stoga su, dok je Hera spavala, položili malog Herkulesa njoj na grudi. Kada se Herkules nadojio, nekoliko kapi se prosulo svemirom i od toga je nastao Mlečni put, a od kapi koja je pala na Zemlju nastao je beli ljiljan.

sareni ljiljan

Ljiljan kao simbol

Angelo de Gubernatis je u Mitologiji bilja rekao da ljiljan predstavlja simbol razmnožavanja i da su ga iz tog razloga francuski kraljevi koristili kao simbol procvata svog naroda.

S druge strane, u Bibliji, ljiljan predstavlja simbol lepote, jer se u Pesmi nad pesmama lepota voljene upoređuje sa lepotom ljiljana.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti