fbpx

Uređen i lep travnjak,ukrasiće svako dvorište

Uređen i lep travnjak,ukrasiće svako dvorište

Dobro održavan, debeo, raskošan, zeleni travnjak, može i najlepše kuće dodatno ulepšati...

Takođe, lep travnjak podiže i vrednost nekretnine, ublažava zvukove i vrućinu te čini prostor oko kuće lepšim i prijatnijim. U tekstu koji sledi daćemo vam nekoliko saveta kako i vi možete posaditi i održavati lep travnjak, a za to vam je potrebno samo malo više truda nego inače, a rezultatima ćete biti zadovoljni i vi i svi koji ga vide.

Korak 1: Planiranje travnjaka

Kod planiranja travnjaka važno je da izbegavate uglove ili brežuljke koji otežavaju košenje. Bolje izravnajte teren ili isplanirajte kombinacije sa cvećem ili posipavanjem seckane kore drveća koja takođe može dati lep izgled.

Takođe, morate uzeti u obzir ostale već postojeće prepreke kao što su ograde, vrata, bazeni i sl. Ukoliko je ikako moguće, prilikom planiranja travnjaka pokušajte da izbegnete mesta koja su veći deo dana u senci, budući da većina vrsta trave ne uspeva najbolje na takvim mestima. Morate paziti i na godišnje doba kada se upuštate u planiranje.

Najpogodnije je posaditi travnjak u proleće ili jesen, budući da su leti i zimi uslovi preekstremni za mladu travicu, s tim da dajemo prednost sadnji u jesen, jer kod sadnje u proleće postoji mogućnost da leto bude prevruće, i da mlada trava ne uspe najbolje zbog letnjih vrućina.

Korak 2: Izbor trave

Vrstu trave obavezno birajte prema klimi u kojoj se nalazite, kao i prema vrsti tla u vašem dvorištu. Naravno, važno je i da znate u koju svrhu će se travnjak koristiti, za igru dece, popodnevno opuštanje uz kaficu ili će biti samo ukras oko kuće.

Postoji mnogo vrsta trave, od onih koje uspevaju i kod izloženosti jakom suncu, do onih koje bolje uspevaju u senci. Izbor je isključivo vaš, i mora da odgovara vašim potrebama. Najbolje bi bilo da se posavetujete u poljoprivrednoj apoteci koja vrsta najviše odgovara vašem dvorištu.

Korak 3: Priprema tla

Za uspešan i dobar travnjak treba obaviti dobru pripremu. Cilj je da se dobije plodna zemlja, hemijski gledano, neutralnog ili blago kiselog sastava. Najpre uklonite svo kamenje, grudve zemlje, busene trave i korenje iz travnjaka. Kopajte ne dublje od 15-20 centimetara.

Ukoliko je tlo glinenog sastava, bolje se poslužite nekom mehanizacijom. Kod obrađivanja zemlje pomaže ukoliko ste je dan pre zalili. Nakon obrade, zalijte zemlju i ostavite nekoliko nedelja.

Odvodnjavanje
Pogledajte da li voda dobro otiče ili se zadržava na tlu sledeći put kada pada kiša. Zemljišta koja slabo odvode vodu razvijaju probleme sa mahovinama i drugim korovima koji vole vodu, što će vam stvoriti dugogodišnje probleme. Za malu površinu je dovoljan jedan odvod u sredini, koji prati prirodni pad zemlje. Za veće površine, postavite odvode na uglovima od 40 stepeni. Postavite odvodne linije oko 22 cm duboko i napunite skoro do površine sa 6 mm šljunka, a zatim peskom.

Poboljšanje tla
Ako imate teško glinasto tlo, sada je vreme da poboljšate strukturu tla i penetraciju vode primenom gipsa na 1kg ili 2kg po kvadratnom metru. Povrh toga naspite 5 cm peskovito glinasto tlo i iskopajte na otprilike 10 cm dubine. Koristite svoj alat za testiranje pH tla kako biste proverili kiselost tla. Mnoga tla su prekisela za dobar rast a vrednost kiselosti ispod 6.0 znači da bi tlo trebalo tretirati krečnjakom kako bi se to ispravilo. Dodajte krečnjak od oko 200g po kvadratnom metru. Takođe dodajte kompletno gnojivo kako biste stimulisali rast korova koji se inače ne bi pojavio do nakon sejanja.

Nivelisanje
Izravnajte uzvišenja i napunite udubljenja koristeći ili grabulje, ili tešku dasku vucite preko površine. Pazite da tlo ne bude previše nabijeno. Ako osetite da je tlo pod cipelom sunđerasto, navlažite tlo i dobro ga prerolajte ili sistematski gazite na mekanim mestima kako biste ga učvrstili.

Korak 4: Posejte seme

Za početak koristite gnojivo, čak i ako vaša mešavina semena sadrži male količine gnojiva koje polako otpušta. Pratite uputstva na pakovanju i ugrabuljajte u površinu. Seme treba da bude prilično plitko, oko 5-10 mm ispod površine. Koristite metalne grabulje kako biste napravili plitka udubljenja u tlu, zatim razbacajte seme ravnomerno preko površine. Posejte polovinu semena u smeru istok-zapad, a preostalu polovinu u smeru sever-jug. To će osigurati bolju pokrivenost semenom. Koristite komad drveta kako bi lagano zamutili površinu i ukopali seme. Ne brinite ako svo seme nije pokriveno. Kako biste osigurali ujednačeno sejanje, pokušajte da pomešate seme sa suvim belim peskom ako je vaše tlo tamno, ili tamnim peskovitim glinastim tlom za svetla tla. Izmešajte jednu četvrtinu semena sa tri četvrtine materijala. Različito obojeni materijali olakšavaju prepoznavanje mesta na kojima ste sejali i ona koja ste propustili, i sprečavaju grupisanje semena na jednom mestu.

Korak 5: Zalivanje

Nakon sejanja, važno je da je površina tla kontinuirano mokra. Postignite to koristeći najfinije prskalice – agresivno zalivanje može uzrokovati ispiranje semena, što rezultira raspršenim rastom. Zalivajte dva puta dnevno kako biste osigurali da se tlo ne presuši. Neke trave – posebno 'ječmena trava' – proklijaju već za sedam dana pod dobrim uslovima. Drugima treba dve do tri nedelje. Kako trave rastu, smanjujte zalivanje na jednom dnevno (oko druge nedelje), zatim svaki drugi dan (oko treće nedelje). Dva puta nedeljno bi trebalo da bude dovoljno do kraja prvog meseca, sa jačim zalivanjem jednom nedeljno nakon tri meseca, osim kod vrlo vrućeg i suvog vremena ili na vrlo laganim peskovitim zemljištima.

Korak 6: Košenje

Nemojte krenuti sa košenjem dok nova trava nije oko 6 cm visoka. Oštrice kosilice bi trebalo da budu dovoljno oštre, i ne bi smele odseći više od trećine trave odjednom, odnosno nemojte kositi travu na manje od 4 cm. U budućnosti možete postepeno smanjivati oštrice, ali zapamtite-duže travke daju zdraviji rast i izgledaju bolje, luksuznije.

Korak 7: Održavajte travnjak zelenim

Hranjenje
Dodajte gnojivo najmanje 2-3 puta godišnje. Pratite uputstva pažljivo i dobro zalijte kako bi se gnojivo dobro rastopilo, jer biste mogli završiti sa smeđim mrljama ili još gore, sasvim ubiti travu.

Zalivanje
Jedno duboko, ujednačeno zalivanje nedeljno je obično sve što travnjaku treba, čak i u vrelim letnjim mesecima.

Plevljenje i kontrola bolesti
Većina korova se ne može kontrolisati selektivnim sredstvom za ubijanje korova. Hormonska sredstva protiv korova ne bi trebalo koristiti na travnjacima mlađim od dva meseca.

Košenje
Cilj košenja je iseći ne više od 2-3 cm trave. Košenje skoro na nivou zemlje je siguran način da se uništi travnjak i podstakne rast korova.

Kiselost
Koristite svoj alat za utvrđivanje pH tla kako biste testirali kiselost svake godine. Ako je pH 6.0 ili niži, dodajte krečnjak.

Prozračivanje
Prozračivanje pomaže kod poboljšanja penetracije gnojiva i vode. Ubodite vile u tlo dokle idu šiljci. Efektivnije je ako se radi u proleće, pa je manje zalivanja potrebno u leto.

garden 1

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti