fbpx

Cvetne jesenje lepotice - erika i kaluna

Cvetne jesenje lepotice - erika i kaluna

Titulu jesenjih lepotica mogle bi da ponesu mnoge zimzelene vrste visokog rasta, ali opredelili smo se za kalunu i eriku. Bojom lista i cvetovima ove biljke ublažiće zimsku melanholiju i učiniće da svaka bašta izgleda lepše, privlačnije i dinamičnije.

Kaluna ili vres – Ovaj ljupki zimzeleni polugrm može da izraste od 20 do 50 centimetara. Cveta od kraja avgusta do kraja oktobra, a deo cvetova se zadržava na biljci i tokom zime. Cvetovi kalune u beloj, roze ili ljubičastoj boji zapravo su tanke cevčice raspoređene duž stabljike. Kaluna je veoma zahvalna trajnica jer može da prezimi bez zaštite.

Dobro uspeva na suncu i u polusenci, a zemlja na kojoj raste treba da bude kisela, plodna i dobro propusna. U periodu cvetanja preporučuje se đubrenje kiselim đubrivom (za rododendrone) na svake dve nedelje. Kako bi zemlja uvek trebalo da bude pomalo vlažna, tokom leta i jeseni kalunu redovno zalivajte. Ukoliko je zima suva, zalivajte je povremeno da se ne bi osipali listovi, pupoljci i cvetovi. Krajem novembra ili tokom decembra kalunu treba orezati za jednu trećinu, tako što ćete odseći vrhove cvetnih grančica (sve do lišća ili mladih izbojaka). Na ovaj način održava se gustina žbuna, podstiče rast novih izbojaka i cvetanje već krajem leta.

Među kalunama posebno je interesantna sorta Calluna vulgaris "Gold Haze", čiji listovi u zimskim mesecima poprimaju zlatnožutu boju.

Erika - U jesen cveta Erica gracilis, koja ima ružičaste i bele cvetove, a tokom zimskih meseci Erica hiemalis sa ružičasto- belim cvetovima koji podsećaju na zvončiće. Obe ove vrste nisu otporne na hladnoću i gaje se na temperaturama od 5 do 15 stepeni (najčešće na zastakljenoj terasi). U proleće cveta Erica wimorel, a tokom leta Erica ventricosa.
Za naše podneblje interesantna je Erica carnea jer može da prezimi napolju, na niskim temperaturama. To je mali zimzeleni žbun visine od 10 do 25 cm i širine do 50 cm. Ima zelene, igličaste i veoma dekorativne listove. Zvonasti cvetovi sakupljeni su u cvastima ružičasto-crvene, tamnocrvene, bele, žute ili boje lavande. Cvetaju u rano proleće, često i pod snegom, a kada je zima blaga već u decembru. Rastu na osunčanim i polusenovitim mestima, na kiselom i dobro propusnom zemljištu. Posle sadnje koren je potrebno zaštititi malčem. Orezivanje se obavlja odmah posle cvetanja, tako što se jednostavno odstrane uvele cvetne grančice.

erica

Erica carnea je nezamenljiva vrsta za postizanje zimskog kolorita. Lepo izgleda u alpinetumima, na kamenim kosinama, lejama ili u žardinjerama na balkonu. Pri kupovini biljke obratite pažnju da listići imaju sveže zelenu boju, a kada se biljka protrese listovi ne bi smeli da se osipaju.

Najlepše sorte erikeza baštu su: "Muretoun Ruby" - tamnozelenog lišća, visine do 20 cm. Cvetovi su boje crnog vina. Cveta u martu i aprilu. "Snow Queen" - svetlozelenog lišća, uspravnog rasta do 30 cm. Cveta od januara do marta. "Vivellii" - Tokom leta lišće je tamnozeleno, u zimskim mesecima bronzanocrveno. Cvetovi su karmincrveni. Cveta tokom februara i marta, a cvetovi su karmin crveni. "Winter Beauty" - Cveta dugo i bogato, od novembra do marta. Ima cvetove ružičastocrvene boje.
Pravljenje vresišta - Najbolja podloga za vresište je rastresito, dobro propusno i blago kiselo zemljište. Površinu prvo razdelite stazicama za hodanje, zimzelenim drvenastim biljkama, panjevima i kamenjem. Patuljasto zimzeleno drveće i vresove postavite u grupama. Vresove uvek sadite u grupama po najmanje pet biljaka na rastojanju od 20 do 25 cm. Na dnu sadne jame i oko korena vresova obavezno dodajte kiselu zemlju. Posle toga svaku biljku zalijte sa pet litara vode. Zemlju poravnajte i postavite sloj malča debljine od 3 do 5 cm.

Savet - Vresovi su otporni, ali ne podnose mnogo vode. Zato zemlja za sadnju (do dubine ašova) treba da bude rastresita i vodopropusna. Kaluna ne podnosi krečnjak, pa se mora zalivati kišnicom ili odstojalom vodom.

Autor: Ivana Čolović,dipl.ing

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti