fbpx

Trenč mantili - za sva vremena

Trenč mantili - za sva vremena

Svaka žena u svom ormaru uz malu crnu haljinu ima  i bar jedan klasičan i naprosto uvek moderan trenč mantil. To  je jedan od retkih odevnih predmeta koji je već decenijama prisutan kao uvek "in". Godine prolaze, stilovi se menjaju, ali klasičan trenč mantil dobro je izgledao i pre trideset godina, a volimo ga i danas.

Jedan od razloga zašto je toliko popularan je to što se uklapa u razne modne stilove i trpi svakakve kombinacije. Iako svaka godina diktira neke promene kao što su moderne boje, krojevi, dužine ili uzorci, ovakav mantil  je uvek dobar izbor.

Nastanak trenča  vezan je uz 1879. godinu i Tomasa Barberija koji je proizveo tkaninu koja nije propuštala vodu te ju je nazvao gabarden. Od nje je 1901. godine napravio prvi trenč mantil-baloner . Zbog nepromočivosti ubrzo je sašiven velik broj takvih mantila za britansku vojsku. Kada su se vojnici vratili iz rata, nastavili su da nose trenčove pa su oni ubrzo postali odeća za civile.

Klasičan trenč  ima dvoredno kopčanje od deset dugmadi i uglavnom su u bež ili crnoj boji. Rukavi su raglan kroja, a oko zglobova i na ramenima imaju prepoznatljive trakice s karikama u obliku slova D, a sežu do kolena.

Kada se govori o trenču, verovatno je prva pomisao upravo Barberi model u boji peska. Ako volite balonere svakako odaberite bar jedan klasičniji koji će trajati godinama.

Savršeni su jer ih možemo nositi uz farmerke i baletanke na kafu, a podjednako dobro izgledaju i na haljine i visoke potpetice kada krećemo u subotnji izlazak.

Trenč  nisu samo ženski odevni predmet već ih s lakoćom i hrabrošću nose i muškarci. Zapravo se radi o prvom muškom odevnom predmetu koji je uklopljen i u žensku garderobu. Baloneri su idealani za prelazna razdoblja između godišnjih doba pa se najčešće vide upravo u proleće i jesen. Iako im zaštita od kiše više nije primarna uloga, i dalje su omiljeni i rado nošeni.

trenc 2

Pitajte bilo koga kakav utisak ostavljaju, odgovor je uvek da su baloneri seksi.
Bez obzira na to krije li vaš ormar nekoliko trendi balonera u raznim bojama i raznih krojeva ili tek jedan klasičan model u bež varijanti, budite sigurni da s njim nikada ne možete pogrešiti. Baloner je uvek siguran potez koji će vas u trenu pretvoriti u modno osvešćenu ženu. Za dašak dramatičnosti obavezne su i velike sunčane naočare kada se radi o sunčanom danu. Uostalom, kada isprobate sve kombinacije, preostaje da iskušate i onu poslednju, nabacite baloner i pojavite se na vratima vašeg dragog. To je još jedan dokaz da trenč mantil  prolazi u svim kombinacijama i svim prilikama.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti