fbpx

Vinarija "Molovin", dva veka duga tradicija

Vinarija "Molovin", dva veka duga tradicija

Vinarija Molovin se nalazi u Šidu, u blizini magistralnog puta koji povezuje autoput Beograd-Zagreb sa Šidom i dalje prema državnoj granici sa R Hrvatskom. Na 220m visokim južnim obroncima Fruške gore prostire se vinogorje sa dva veka dugom tradicijom. Na tom mestu nalazi se 50ha naših vinograda.

Vinski podrum pokriva površinu od 790m2 i poseduje potrebnu opremu za visoko kvalitetnu proizvodnju i dobijanje vrhunskih vina. Tip podruma je spratni tako da se proces fermentacije obavlja na nivou iznad dela podruma namenjenog za čuvanje i odležavanje vina.

Fermentacioni deo je urađen po uzoru na najmodernije vinarije,sa kontrolisanom temperaturom, čiji trenutni kapacitet iznosi 150.000l. Dok deo koji služi za odležavanje vina ima izgled autentičnih starih podruma, gde se nalazi 70 barika (hrastova burad). U cilju što kvalitetnijeg odležavanja i sazrevanja vina precizno smo definisali tosting i vrstu hrasta koji najviše odgovara sortama iz naših vinograda.

Sortimentski sastav vinograda je: Rajnski rizling, Italijanski rizling, Traminac, Kaberne Sovinjon, Frankovka, Crni Burgundac i Merlo.

Ovaj sortiment grožđa je stručno i smišljeno odabran na osnovu mišljenja naših enologa i vinogradara.

Bele sorte grožđa: Traminac, Rajnski i Italijanski Rizling su sorte ovog podneblja i na ovim zemljištima daju najbolje rezultate,naravno posmatrano kvalitativno. Ovo su sorte za vrhunska i kvalitetna bela vina koje krasi punoća kiselina,karakteristična za severne rejone, visok sadržaj šećera to jest alkohola u vinu i njihova karakteristična i prepoznatljiva aroma.

Crvene sorte grožđa: Merlo, Crni Burgundac, Kaberne Sovinjon i Frankovka su takođe sorte za vrhunska i kvalitetna crvena vina, naravno uz redukciju prinosa na ovim našim severnim predelima. Za razliku od južnih delova gde ove sorte daju “teška”, visoko alkoholna vina, kod nas su sa manje alkohola , ”lepršavija”, i pristupačnija ovdašnjim konzumentima.

Sva vina vinarije nose sortni naziv jer samo njihovo ime govori o kvalitetu pošto je zastupljeni sortiment kvalitetan i vrhunski.

molovin vina

Podeli ovu vest

20/06/2014 0 comment

Naša zemlja je druga u svetu po proizvodnji malina. Ovih dana pijačne tezge su pune ovog ukusnog i zdravog voća, zato iskoristite priliku i pripremite deci kolač, sladoled ili sok od malina. Osim što su slatke i prijatnog mirisa, maline su bogate ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti