fbpx

Čuvena Pavlova torta - neodoljiva poslastica

Čuvena Pavlova torta - neodoljiva poslastica

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove, tokom '20. godina prošlog veka.

Ana Pavlova, slavna ruska balerina, rođena je u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu. Kao najobdarenija, odmah je dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Postala je primabalerina 1906. godine. Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaclav Nižinski.

Ana se 1909. godine u Parizu pridružila čuvenoj baletskoj trupi Ballets Russes Sergeja Djagiljeva. Dve godine kasnije osnovala je u Londonu trupu s kojom je gostovala po celom svetu, piše "Zabavnik".

Pobornica čistog akademskog stila, Ana Pavlova nije imala razumevanja za moderno. Na njenom repertoaru nalazila su se isključivo klasična baletska dela, kao i tačke na muziku klasičnih kompozitora, pre svega Frederika Šopena.

Svojom lepotom i produhovljenom igrom i lakoćom pokreta stvarala je atmosferu blisku nestvarnom, ističu i danas istoričari baleta. Bila je slavljena u celom svetu, što se još za njenog života graničilo s legendom.

Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Budući da se kora od belanaca peče, spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka. Veruje se da je poslastica napravljena u čast ruske umetnice kad je tokom '20. godina prošlog veka boravila u Australiji i na Novom Zelandu.

Zanimljivo je da se Auustralija i Novi Zeland već gotovo sto godina "bore" oko prevlasti nad ovom poslasticom. I jedni i drugi bi da prigrabe "autorska prava". Čini se, ipak, da je veća verovatnoća da je torta Pavlova prvi put napravljena na Novom Zelandu.

Potrebno je:

pet belanaca
250 grama šećera
250 mililitara slatke pavlake (ili više, ako želite da torta ima više fila)
jedna kašika šećera
oko 250 grama jagoda (ili više, ako želite da torta bude 'sveežija')

Priprema:

Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha prečnika dvadesetak centimetara staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne.

Peći u rerni na 150 oko 75 minuta, ili dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, pošto to znači da je kora uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i krckava.

Kad se kora ispeče, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi.

Ohlađenu koru pažljivo prenesite na tacnu, preko rasporedite umućenu slatku pavlaku u koju ste dodali kašiku šećera, a zatim odozgo poređajte jagode,kao i drugo voće po želji. Služite rashlađeno.

Podeli ovu vest

30/10/2013 0 comment

Šumadijski kare je sočno, veoma ukusno jelo za prave gurmane, veoma brzo se priprema. U vatrostalnu činiju ili zemljanu posudu poredjati tanko sečenu suvu slaninu,preko slanine poredjati šnicle od svinjskog karea, zatim kolutove crnog luka,opet slaninu i ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti