fbpx

Šumadijski čaj - kuvana rakija, tradicija srpskog sela

Šumadijski čaj - kuvana rakija, tradicija srpskog sela

Ovaj recept za vruću rakiju ili "Šumadijski čaj" zasnovan je na iskustvima iskusnih domaćina iz šumadijskih sela, jer je ovo piće vekovna tradicija za posluživanje tokom zime.

Poreklo i karakteristike:

Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije. Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25%. Manja jačina od 20% i veća od 30% narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića.

Sastojci:

Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Kako je to obično rakija slabijeg kvaliteta koja sadrži estre i često ima kiselu žicu treba biti pažljiv u izboru. Pravi ljubitelji i poznavaoci uvek se opredeljuju za kvalitetnu jaču rakiju kao polaznu sirovinu. Količina šećera treba da bude takođe oko 25% od ukupne količine tečnosti za pripremu. Količina rakije i vode treba da bude takva da se postigne jačina 25% čistog alkohola. Na primer 5,5dl rakije jačine 45% i 4,5dl vode ukupno daju taj procenat. Takođe i 6dl rakije 40% i 4 dl vode. Isto se dobija i sa 7,5dl jačine 33% i 2,5dl vode itd.

Priprema zasnovana na 1 litru tečnosti (rakija+voda):
Šećer u količini 250g se stavi u sud i lagano otapa. Pošeljno je staviti sasvim malo vode, 1 kašičica do dve ukoliko je vatra jaka da ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada postigne boja preko istopljenog šećera nalije se VODA!!!! u količini koja je pripremljena a nikako rakija. Zagrevanjem rakije, nepotrebno bi se gubio alkohol. Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija.

Ukoliko u rakiji postoji izvesna količina metil alkohola, njegova tačka ključanja je oko 6-7stepeni niža od tačke ključanja etil alkohola. Kod takve rakije kada započne pojava prvih sitnih mehurića njihov intenzitet počinje prividno da slabi posle 10ak sekundi sa tendencijom smanjenja, pa tek nakon toga ponovo počinje strujanje, što je znak da je metil ispario. Drugi intenzivniji nalet ključanja znak je da je počelo isparavanje etila. Kod kvalitetne rakije koja ne sadrži otrovni metil alkohol ova pojava izostaje.
Rakija je u tom trenutku (kada baci prvi ključ) skoro gotova. Kada se skloni sa vatre treba u tu količinu dodati bar oko 0,5dl ruma čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivoj aromi šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa u ovako pripremljeno piće može se dodati po želji još izvesna količina šećera, ko voli slađe, ali previše slatka rakija pravim poznavaocima kvari uživanje.

Služenje:

U debljim čašama obavijenim salvetom

Način konzumiranja:
Naravno da je udisanje pare sastavni deo uživanja i ugođaja da bi se osetila puna aroma ali ne iz neposredne blizine. Pije se kao i vruća kafa tankim srkanjem (bez blama ovo je Srbija)

Savet:

Ne podgrevati naknadno, bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje spremati ponovo.

Napomena:

Šumadijski čaj brže "hvata" zbog povećanog sadržaja šećera ali i brže se od njega trezni. Ako je pravilno spremljen nikada od njega ne boli glava.

 

Podeli ovu vest

22/11/2013 0 comment

Ovo je izuzetno lep kolač, sočan, mekan i osvežavajući, lak,idealan za hladne dane, da se služi uz topao čaj i kafu,brzo  se priprema.   Potrebno je: 300 g putera300 g šećera5 jaja300 g brašnaso (navrh noža)kesica praška za pecivokora od 2 ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti