fbpx

Aranđelovdan - Arhanđel Mihailo vojvoda anđelske nebeske vojske

Aranđelovdan - Arhanđel Mihailo vojvoda anđelske nebeske vojske

Ovaj dan je ustanovljen kao praznik arhanđela Mihaila u vreme pape Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra.

Izabran je novembar ,jer se zna da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđeoskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu Mihailu.

Arhanđel Mihailo je prvi među anđelima i vojvoda anđelske nebeske vojske. Kad jeLucifer otpao od Boga i sa sobom povukao deo anđela,prvi mu se uspešno usprotivio. Sabrao je preostale anđele,organizovao ih je na principu jednomislija,jednodušnosti, ljubavi,kao i na apsolutnoj poslušnosti nižih činova prema višim i svetoj volji Božjoj kao konačnom i bezgrešnom. Tako je Bog pobedio Lucifera i prognao ga iz nebeskog savršenstva među ljudski, grešni svet.

Mnoga su narodna verovanjua o ovom anđelu.On obilazi sve bolesnike.Ako stane kod nogu, nije dobro,ako stane kod glave, dobro je i bolesnik će prezdraviti. Prema narodnom verovanju koje je zabeleženo u narodnoj poeziji,kad su sveci delili uloge, arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vreme. Vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme arhanđel luta svetom obučen u prosjaka i kuša ljude.

Priča iz Šumadije kaže da je u okolini Kragujevca živeo čovek po imenu Ljubo Bumbar.Nije mu to verovatno bilo pravo ime,biće pre da mu je to kakav nadimak iz detinjstva, koji ga je kao prirepak pratio kroz život. Kako to obično biva, čovek je zaboravljen i niko se više ni njega ni njegovog lika nije mogao setiti. Bumbar se olako obogati i podignu kućerinu,skoro dvorac,sa stotinu soba. Kao i svaki skorojević,voleo je da se razmeće bogatstvom, zasenjujući njime prostotu. Običavao je da nagizdan zajedno sa ženom-koja beše njegova slika i prilika-šeta gradom,gledajući oholo i sa visine na ostali svet. Jednog dana naiđoše na prosjaka koji od njih zatraži milostinju .Bumbar odmahnu rukom,grubo ga odbi rečima da ni njemu niko ništa nije dao. Na te reči prosjaki se uzvisi, zbaci prosjačke prnje i reče: „Zar ti ništa ne dade Bog?" Oholi par ga pogleda i ugleda preda sobom dvanaestokrilnog arhanđela Mihaila. Padoše ničice pred njim i zatražiše milost.Arhanđel im odgovori : "Evo vam moje prosjačko odelo,od sad ćete u njemu hodati." Tako i bi. Od sveg bogatstva ,ostadoše im prosjačke prnje,a oni ovozemaljski život provedoše lutajući svetom, tražeći milostinju i moleći se Gospodu i Mihailu.

Druga narodna priča vezana je za drugu dužnost arhanđelovu. Veruje se da on meri duše pred paklom, pa kome pruži dlaku da izađe preko reke, taj je grešan, a kome doda brvno taj pronalazi put do kraja. U ovoj priči pokazuju se i neke ljudske osobine svetitelja: Izađe pred Mihaila izvesni Desimir, rodom iz okoline Pranjana. Za ovozemaljskog života voleo je da pomalo u tuđe žene pogleda,neku više da popije, na harmonici da zasvira,a kartama nikako odoleti nije mogao. Tako malo ovde,malo onde i nakupi se greha. Istini za volju,činio je on i dobrih dela, odlazio u crkvu na Veliki petak, redovno slavio Svetog Jovana,a jednom je posle uspešne partije karata i prilog crkvi dao. Ali kad se sve na tas stavi, gresi pretežu. Gleda njega Sveti Mihailo, gleda u tas i pruži Desimiru dlaku da pređe. Tad zavapi Desimir i reče Mihailu: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom,pogledaj malo bolje na tas!" Zastade Sveti Mihailo,dođe do njega i reče mu da zajedno pogledaju. Pristade Desimir, i dok je arhanđel umorno stavljao grehe i dobra dela ponovo na tas,uoči priliku i krišom stavi nekoliko zlatnika na stranu gde behu dobra dela. Mihailo poče da meri,kad pretegnuše dobra dela. Iznenadi se ,pogleda pažljivije i vide u čemu je stvar. Malo se pokoleba,ali se napravi da ništa nije video, promrlja sebi u bradu, kako je verovatno pogrešio od umora,uze zlatnike,a Desimiru dade brvno i on prođe u raj.

Kasnije kad je Bog za to doznao, smeni Mihaila sa te dužnosti i postavi Gavrila da meri duše,a u narodu osim priče osta i verovanje da se novcem može kupiti i izgubiti duša.
Jedini on može da zauzda hromog vuka, da zavede vukove da odlutaju u divljinu gde nema ni stoke ni ljudi.On ostavlja tajne znake po selima. Kad ih vukovi osete, moraju da zaobiđu selo.

Arhanđel je jedini koji juri aždaje da ne pojedu mesec. Tad raširi krila ne dajući nemani da dođe do večitog zemljinog pratioca i zato nastaje pomračenje meseca.

On sedi na nebesima,gleda na svet i kad hoće silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Ne pravi nikakvu razliku među ljudima koji se ogreše.Bilo da su oni carevi ili puku siromasi, onaj ko pogreši mora da ispašta.

Arhanđel Mihailo bio je slava Stefana Nemanje i njegovih sinova.

Aranđelovdan je slava Ljubimka Stojanovića iz Vukovara,koji je dao veliki doprinos očuvanju srpstva i pravoslavlja u istočnoj Slavoniji.U selu Donja Vrbava u opštini Gornji Milanovac, slavi ga više od 90 odsto seljana.

Srbi veruju da je on živ ,pa za njegovu slavu ne prave žito. Slavi se kao krsna slava. Po brojnosti svečara nalazi se na drugom mestu.

Autor: Dragomir Antonić, etnolog

 

Podeli ovu vest

22/08/2018 0 comment

Nušićijada je kolažni festival,praznik humora i veselja, koji objedinjuje pozorište, film, muziku, ulična dešavanja…U tri festivalska dana, Ivanjica se preobražava u staru varoš s kraja 19. i početka 20. veka, što je jedan od glavnih „magneta“ za posetioce kojih je iz godine u godinu sve ...

01/03/2023 0 comment

U gružanskom selu Donja Vrbava,u blizini Gornjeg Milanovca niko od meštana ne zna imena stanovnika već se raspoznaju samo preko nadimka, a tako ...

22/01/2023 0 comment

Studenica kao najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije i danas predstavlja veliki umetnički i duhovni centar srpskog naroda. Od XII ...

16/03/2023 0 comment

Jubilarni 20. "Beogradski festival igre", počinje 17. marta i traje do 13. aprila. Deo festivalskog programa će se održati i u Novom Sadu. ...

04/03/2023 0 comment

Iako je dan Teodora Tirona 1.marta u crkvenom kalendaru, on se kod Srba poštuje u prvu subotu Časnog posta. Za Todorovu subotu je običaj da se ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti