fbpx

U čast patrijarha Pavla - gradi se muzej u njegovom rodnom selu Kućanci

U čast patrijarha Pavla - gradi se muzej u njegovom rodnom selu Kućanci

Pet godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla i tri godine od prelaska njegove rodne kuće u slavonskom selu Kućanci u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, Eparhija slavonska i novoizabrani episkop Jovan Ćulibrik planiraju da započnu izgradnju duhovnog centra u patrijarhovom domu i na imanju.

Vladika Jovan je tim povodom nedavno u Kućance poslao svog izaslanika, arhimandrita Pantelejmona, da se upozna sa rodnim mestom patrijarha Pavla, vidi trenutno stanje kuće i imanja i proceni kakve su realne mogućnost da se tu izgradi pravoslavni kompleks.

- Radovi na obnovi Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima se privode kraju - kaže otac Pantelejmon. - Plan i želja je da se od rodne kuće patrijarha Pavla, dodatnih objekata i imanja napravi jedinstven kompleks. Tu bi trebalo da bude osnovan muzej patrijarha Pavla, velika gostoprimnica i trpezarija, sala za skupove i predavanja. Takođe, i konak za prenoćište i prihvat desetina poklonika i posebno dece i đaka, jer se ovde planira organizovanje pravoslavnih dečjih i omladinskih kampova.

rodna kuca patrijarha pavla

Stara rodna kuća je građena od naboja i balvana. Bila je pokrivena belim biber-crepom iz Srbije. I pomoćne zgrade su pravljene od balvana.

- U bašti je Gojko Stojčević (svetovno ime patrijarha Pavla) kao mali čuvao stoku, brao paprike i šljive - opisuju meštani sela Kućanci. - Od tog prvobitnog ambijenta ostao je samo ovaj bunar. Nova kuća je sagrađena 1963. godine, a od devedesetih u njoj su živeli novi vlasnici. Kada je kuća povraćena kupljen je i susedni plac, tako da sada čitavo imanje ima hektar i po.

Ideja da se obnovi patrijarhov dom, ali i porušena Crkva Svetih Petra i Pavla u Kućancima, u kojoj je Gojko Stojčević kršten 1914. godine, stara je desetak godina. Sveštenici SPC u Hrvatskoj su uvereni da rodno selo patrijarha postaje pokloničko mesto mnogim Srbima, i mladim i starim, nešto poput novog Ostroga.

- Ako je neka ličnost u srpskom narodu na početku 21. veka svojim ličnim primerom i životom bila dostojna naših slavnih i svetih predaka, onda je to nesumnjivo patrijarh Pavle - kaže otac Pantelejmon. - Svojim običnim životom svedočio je smisao ljubavi i istinu Božiju, put večnog spasenja, širio smirenoumlje, milosrđe, duhovnost i mudrost. Već je čuven odgovor deteta koje je na pitanje „Ko je ovo?", odgovorilo: „To je patrijarh srpski, gospodin Pavle - budimo ljudi!" U ovom vremenu dezorijentisanosti srpskog naroda on je bio svetlost koja osvetljava put kojim treba svaki Srbin i Srpkinja da koračaju kroz ovaj život i da svoju decu vaspitavaju u tom duhu, kako bismo opstali, napredovali, preobrazili se i vaskrsli.

Da bi se ova duhovna misija ostvarila, po upokojenju patrijarha Pavla osnovan je specijalni fond u koji se prilažu sredstva za izgradnju pravoslavnog muzeja i centra za omladinu i decu.

POKLON
Na kući patrijarha Pavla, pune dve godine posle njegove smrti stajala je tabla sa natpisom „Kuća na prodaju". Kupaca dugo nije bilo. Kada su „Novosti" objavile reportažu o patrijarhovom domu, čačanski biznismen Milija Kostić otkupio je dom pokojnog patrijarha i poklonio ga Eparhiji slavonskoj.

GOJKO STOJČEVIĆ

Patrijarh Pavle rođen je u Kućancima 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević. Rano je ostao bez roditelja. Njegov otac Stevan Stojčević otišao je da radi u SAD, tamo je dobio tuberkulozu i „vratio se kući da umre", kad su dečaku bile tri godine. Iza oca su ostala dva sina - Gojko i Dušan. Posle toga, njihova majka Ana se preudala, rodila tri ćerke, a pri rođenju treće je umrla. Dušan i Gojko su ostali sa babom Dragom i tetkom, najstarijom očevom sestrom. Tetka ih je odgajala zajedno sa svojom ćerkom Agicom. Shvativši da je Gojko „vrlo slabačak", tetka ga je poštedela seoskih poslova i omogućila mu da se školuje. Četvororazrednu osnovnu školu završio je u Kućancima. Leto 1925. proveo je u manastiru Orahovica, pripremajući se za odlazak na nastavak školovanja u Tuzlu i, kasnije, u Sarajevo i Beograd.

Podeli ovu vest

17/09/2017 0 comment

Rođina vetrenjača je jedna od nekadašnjih sedam vetrenjača u Čurugu. Napravljenja je u Mađarskoj 1843. godine, gde je kupio neki Čuružan. Preneta je splavom, Tisom do Čuruga. Često je menjala vlasnike, da bi 1913. godine postala vlasništvo porodice Stojšin. Danas vetrenjača nema krila, ali su mehanizam i mlinski kameni ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti