fbpx

Teslin način da budete kreativni i uspešni

Teslin način da budete kreativni i uspešni

NikolaTesla, slavni srpski naučnik jedan je od najvećih svetskih genijalaca svih vremena. Možda ste se zapitali,kako je postizao vrhunsku koncentraciju u svom istraživačkom radu, čime je postizao neverovatne rezulate u oblasti nauke za čitavo čovečanstvo. Postoje li neki 'trikovi' kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li ih i mi primeniti kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog generatora naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime i na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom svog života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja.

Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika na internetu. Stranica lifehacker.com sastavila je popis navika kojima je Tesla uspeo da postane neprikosnoveni inovator.

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.Evo nekih od saveta:

1. Dobro razmislite prie nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrsati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja.Jedna od njih donela mu je ideju o naizmjeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.

Podeli ovu vest

15/02/2021 0 comment

Dan kada su ljudi prvi put sreli malog Isusa.Četrdeset dana po rođenju, Devica Marija donese u Jerusalimski hram svog sina da ga po zakonu posveti Bogu. U hramu je ugledaše starac Simeon i udovica Ana,koji u malom Isusu prepoznaše dugo čekanog Mesiju. Fariseji javiše ovu vest caru Irodu, koji pomisli da je to novi car o kome su mu zvezdari sa ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti