fbpx

Dva veka od rođenja velikog Njegoša!

Dva veka od rođenja velikog Njegoša!

Danas se navršavaju tačno dva veka od rodjenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog.

Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović 1. (13. novembra) 1813. u Njegušima, a umro na obližnjem Cetinju 19. (31. oktobra) 1851. godine.
U Mitropliji crnogorsko-primorskoj SPC, od ove godine je 19. maj datum praznovanja Njegoša kao svetitelja.

Njegoš je još kao mlad vladar sredio političke prilike u zemlji, organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu školu i osnovao štampariju (1834. godine).

Po vlastitoj želji Njegoš je septembra 1855. godine, u vreme vladavine knjaza Danila Petrovića, sahranjen u kapeli na Lovćenu. Tu kapelu je upravo Njegoš zamislio kao crkvu Svetog Petra Prvog Cetinjskog, svog strica i prethodnika na vladičanskom tronu, kao mauzolej. Upravo je pesnik i vladika Njegoš proglasio Petra Cetinjskog za sveca. Tom svecu je u kalendaru SPC posvećen 31. oktobar.

Pre nego što je 1974. godine, na vrhu Lovcena, zamenjena granitnim mauzolejom - spomeničkim kompleksom, koji je projektovao hrvatski vajar Ivan Meštrović, kapela je nekoliko puta pretrpela velika oštećenja, najviše u Prvom svetskom ratu, krajem 1915. godine, kada je pogođena projektilima austrijske artiljerije.

Sredinom dvadesetih godina prošlog veka je napravljena nova kapela, u koju su tada prebačene Njegoševe kosti. Kada je napravljen mauzolej, kamenje kojim je bila ozidana kapela je obeleženo i pohranjeno u podnožju Lovćena, sa idejom da se na drugom mestu obnovi kapela.

O Njegošu, koji se smatra najvećim i srpskim i crnogorskim pesnikom prvi je pisao njegov savremenik srpski pisac Ljuba Nenadović u "Pismima iz Italije". Nenadović, koji se sa Njegošem sretao u više navrata u Italiji, i u svojim Pismima o Crnogorcima je opevao Crnu Goru i njene stanovnike, to je slika oduševljena i idealizovana, ali zanimljiva, puna anegdota i duha.

U centru Beograda, između Kapetan-Mišinog zdanja i Filozofskog fakulteta je njegov bronzani lik, delo Sretena Stojanovića. Podignut je 1994. godine. U opštini Bačka Topola jedno mesto naziva se Njegoševo.
Pre tačno pola stoleća, povodom 150-godišnjice Njegoševa rođenja, u Crnoj Gori je uvedena i danas najveća književna nagrada na bivšim jugoslovenskim prostorima. Nagrada koji nosi njegovo ime se dodeljuje jednom u četiri godine.

Podeli ovu vest

03/11/2015 0 comment

Koncertom iz ciklusa "KOLO U BEOGRADU/BEOGRAD U KOLU", u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras u 20 sati, Ansambl KOLO, uz pratnju Narodnog orkestra, predstaviće koreografije iz klasičnog repertoara, koje duži period nisu izvođene pred beogradskom publikom. Pored interpretacije tri izvorne pesme, Ansambl će prvi put izvesti kompoziciju ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti