fbpx

Crno i belo - izložba o čokoladi na Malom Kalemegdanu

Crno i belo - izložba o čokoladi na Malom Kalemegdanu

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) od 24. decembra (18.00) biće otvorena uvek primamljiva izložba čiji naslov sve govori: Crno i belo – priča o čokoladi.

Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.

Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu" čokoladu, napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Na izložbi Crno i belo – priča o čokoladi biće prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

istorija cokolade 1

Izložba je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade Art Ival i Adoré (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd), zatim Ambasadom Meksika i Muzejem primenjene umetnosti. Recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović (blog MALIIV, Beograd).

Autorke izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović. Na otvaranju će govoriti Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i Olga Vasić, a izložbu će otvoriti dr Voislav Vasić, ornitolog i prirodnjak u penziji.

Radno vreme je od 10.00 do 18.00, ponedeljkom je galerija zatvorena. Galerija je dostupna za osobe sa posebnim potrebama.

Ulaznice su besplatne za decu do sedam godina, osobe s posebnim potrebama i njihove pratioce, studente (uz indeks). Pojedinačna ulaznica košta 100 dinara, porodična – 200 dinara, a penzioneri plaćaju 50 dinara. Ulaz za sve je slobodan četvrtkom od 10.00 do 20.00. Najave grupnih poseta: 3284-317.

Izložba će biti otvorena do aprila 2014. godine.

 

Podeli ovu vest

19/03/2014 0 comment

Priče o srpskim zmajevima i vilama, intrigantnim vladarima, hajducima i njihovim jatacima, travama od kojih se prave magijski napici, mestima mitskih imena, kremanskom proročanstvu, oduvek privlače ljude da posete određenu destinaciju.Zmajevi, kao deo srpske mitologije, mogu biti reprezentativna turistička ponuda Srbije. Imala je Srbija mnogo ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti