fbpx

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Rusi odlikovali Vitezovića za roman "Čarape kralja Petra"

Godišnja nagrada ruskih pisaca "Imperskaja kultura" biće uručena Milovanu Vitezoviću za roman "Čarape kralja Petra" u Moskvi u nedelju 19. januara, najavio je Balkanmagazin.

Kako je najavljeno Vitezoviću će nagrada Saveza ruskih pisaca biti uručena u Konferencijskoj sali Saveza u Moskvi u 15 sati.
Autor čije su knjige objavljivane na ruskom, nemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, mađarskom, grčkom, slovenačkom i makedonskom jeziku, Vitezović je nagradu dobio za knjigu "Čarape kralja Petra" objavljenu u časopisu "XXI" čiji je izdavač Savez pisaca Rusije.

Roman "Noski korolja Petra" objavljen je u tiražu od 150.000 primeraka, a prevela ga je Ljudmila Vorobej. Roman će početkom 2014. godine imati još jedno rusko izdanje u okviru obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata.

To će biti 20. izdanje ovog romana koji je prvi put objavljen 1994. godine u Zavodu za udžbenike kao deseta knjiga u kompletu "Izabranih dela" koji je tada Zavodu doneo sajamsku nagradu za izdavački poduhvat godine.

U romanu "Čarape kralja Petra" Vitezović slika ličnost srpskog kralja Petra Oslobodioca: u njegovoj brizi za običnog vojnika u Prvom svetskom ratu, na njegovom stradalnom putu s narodom.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata roman je objavila i italijanska izdavačka kuća "SECOP Edizioni" iz Korata u prevodu na italijanski Dragana Mraovića.

Podeli ovu vest

11/06/2014 0 comment

Humanitarni koncert "Moskva pomaže Srbiji/Poplava 2014" biće održan sutra, 12. juna, u parku Gorkog. Pozivu organizatora odazvali su se brojni umetnici, muzičari i igrači, a kao jedina predstavnica srpskih muzičara nastupiće Miljana Veljović Blažić. Glavni idejni tvorac humanitarnog koncerta je Eva Lerman, arhitektica, koja planira da upiše ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti