fbpx

Žene u vrtlogu istorije - knjiga o srpskoj heroini Milunki Savić

Žene u vrtlogu istorije - knjiga o srpskoj heroini Milunki Savić

Srpska heroina iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i jedina žena na svetu koja nosi najviši francuski orden - Ratni krst sa palmom uskoro će "dobiti" knjigu posvećenu, pre svega, njenoj neizmernoj hrabrosti.

Autorka je književnica Vojislava Latković iz Kragujevca, koja je u izjavi Tanjugu rekla da bi biografska knjiga, o srpskoj bombašici u tri rata, trebalo da bude promovisana u oktobru, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Milunka Savić, koju su francuzi zbog hrabrosti prozvali "srpskom Jovankom Orleankom", šest godina je provela u rovu, devet puta bila ranjavana i 12 puta bila odlikovana najvišim srpskim i stranim odlikovanjima. Posle ratova, radila je kao kuvarica, bolničarka, kontrolor... Iškolovala je 30 dece.

- Milunka je zaista neobična žena. Ona je, kao recimo i Ljubica Obrenović, bila nepismena, ali je bila mnogo mudra, sposobna, ambiciozna i napredna žena - kaže Latković.

Ocenjujući da se država nije naročito dobro ponela prema Milunki Savić, Latković je rekla da misli, da je zbog toga što je bila podnarednik, pa narednik, a ne oficir ili podoficir.

Ukazuje i da joj taj čin nije dodeljen, uprkos tome što su je na svim frontovima, velike sile dodelile deset odlikovanja, a pre svega francuski generali.

- Milunka je sama iz rova izlazila, ode na osmtračnicu, posmatra neprijatelja i baca bombe. Bila je dosta puta ranjena, ali njena prijateljica Flora Sens, engleskinja, imala je više rana. Pa, eto, ima jedna epizoda u knjizi kada joj je ona izbrojala 22 ili 23 rane. Tada su se sprijateljile - navela je Latković.

Prema njenim rečima, velika nepravda je i to što je engleskinja, takođe fina žena, a koja je bila bolničarka, dakle školovana, dobila čin oficira i konja odmah čim je došla da pomaže Srbima, a Milunka je imala, i posle tri rata, samo činove podnarednik i narednik.

Knjiga o Milunki Savić je deo edicije "Žene u vrtlogu istorije" književnice Latković, koja je do sada objavila 14 biografija o isto toliko žena koje su neizostavni deo istorije.

To su kneginje Milica i Ljubica, zatim Jelena Savojska, Jelena Anžujska, Zorka i Marija Karađorđević, Draga Mašin, Natalija Obrenović, Mina Karadžić, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović.

Knjiga o Milevi Ajnštajn je najprodavanija, a kako autorka kaže, uglavnom su je kupovali fizičari.

Kroz osmeh dodaje, valjda iz želje da pročitaju da je Mileva napravila formulu o teoriji relativiteta, ali nažalost, nije.

Na pitanje šta je to zajedničko ženama, kojima je posvetila poslednjih petnaest godina, Latković odgovara da - ako imaju nešto, onda je to da su bile velike humanitarke, ozbiljne žene, supruge velikih ljudi.

- Ali nisu htele, možda nisu htele, po meni, da budu u senci svojih supruga - navela je Latković.

Prema njenim rečima, među znamenitim ženama današnjice, sigurno je i nedavno preminula Svetlana Velmar Janković, nosilac ordena Legija časti.

- Svetlana Velmar Janković, književnica, za mene je jedna izuzetno dobra žena - rekla je Latković i navela da i glumica Milena Dravić zaslužuje da se nađe u ediciji o znamenitim ženama, kao i žene koje su u Drugom svetskom ratu imale veliku ulogu i bile heroji.

Podeli ovu vest

16/10/2015 0 comment

Prvi novosadski festival zanatskog piva održaće se 17. oktobra u prigodno rustično-industrijskom prostoru Fabrike, a u organizaciji SKCNS, pivare RazBeerBriga i uz nesebičnu pomoć izvesnog pivskog portala pod imenom Svet piva. Na festival će stići trinaest izlagača iz celog regiona koji će doneti piva iz 15 pivara i upoznati nas sa čak 45 odličnih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti