fbpx

Pomoć za Srbiju iz Japana - nedelja kulture u humanitarne svrhe

Pomoć za Srbiju iz Japana - nedelja kulture u humanitarne svrhe

Tradicionalna manifestacija Nedelja japanske kulture biće održana u Beogradu i Novom Sadu od 27. do 31. maja, najavilo je Odeljenje za medije i kulturu Japanske ambasade.

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke biće postavljena izložba kaligrafija, japanskih lutaka, kimona i slika. Umetnik Kihaćira Nišiure lično će otvoriti postavku 29. maja, kada će nastupiti i grupa "Sakura no Ki Daiko Srbija" i Hor Osme beogradske gimnazije.

Zatim će demonstraciju ikebane, kaligrafije, šinobue flaute i iaidoa održati gosti iz Japana - Nišiura, Jošio Vatanabei Jahagi Kunikazu. Ta demonstracija biće ponovljena 31. maja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U Kinoteci će 28. maja predavanje pod naslovom "Japan i iskustva o saradnji sa japanskim umetnicima" održati predsednik udruženja "Široka staza" Boško Đuričković.

Udruženje "Sakurabana" prirediće, takođe u Kinoteci, origami radionicu 28. maja, kao i manga radionicu i predavanje o japanskoj popularnoj kulturi (29. maja).

U Novom Sadu, na Akademiji umetnosti 30. maja radionicu iaidoa vodiće Jahagi Kunikazu. Istog dana Kunikazu, Nišiura i Vatanabe ponoviće i na novosadskoj akademiji demonstraciju ikebane, kaligrafije, šinobue flaute i iaidoa.

Za sve događaje ulaz je slobodan, ali se oni održavaju u humanitarne svrhe, pa će se prikupljati pomoć u robi za ugroženo stanovništvo u poplavljenim područjima Srbije.

Podeli ovu vest

29/08/2018 0 comment

55. Ljubičevske konjičke igre održaće se od 31. avgusta do 2. septembra.  Tradicionalni i čuveni ljubičevski višeboj je po originalnosti, lepoti i dinamičnosti jedinstveno nadmetanje hrabrih momaka na odabranim konjima u pet tradicionalnih disiplina. Viteška pobednička ruka višeboja, osim novčane nagrade, prima pehar, ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti