fbpx

"Bićemo prvaci sveta!" - film i serija o zlatnim košarkašima

"Bićemo prvaci sveta!" - film i serija o zlatnim košarkašima

 "Bićemo prvaci sveta" film i serija  o osnivačima čuvene jugoslovenske škole košarke i prvoj zlatnoj medalji na prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, počeli su da se snimaju u Beogradu, u režiji Darka Bajića.

Scenario je napisao Nebojša Romčević u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca koji je ujedno autor i sa Dejanom Petrovićem producentom ovog projekta.

 Glavne uloge pionira košarke na ovim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao "prvi među jednakima" pokrenuo košarkaški bum u bivšoj Jugoslaviji igra Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, predsednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovjek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca jugoslovenske košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

marko janketic

 foto:MONDO/Goran Sivački

"Bićemo prvaci sveta" je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi. Centralni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani , 1970. godine, između timova Jugoslavije i SAD. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san: prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smešten u dva različita vremenska perioda: u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića. Njihov životni put počinje još od Drugog svjetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vere koju je njegovao 25 godina, još od kada je košarku igrao u vojničkim čizmama, ili čak bez ikakve obuće. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč.

Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima Ivo Daneu je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije, uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja.

Pobeda nad američkim timom je mnogo više od same sportske pobede. Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti. Želja autora je da pričom o košarci ispričaju priču o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao.

Podeli ovu vest

10/08/2017 0 comment

Konjički klub "Graničar 2011" iz Šida,u saradnji sa Opštinom Šid, Kulturno-obrazovnim centrom Šid i Turističkom organizacijom opštine Šid organizuje sportsko turističku manifestaciju "Revija paradnih zaprega Šid".Manifestacija će se održati 12. avgusta po šesti put u okviru manifestacije ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

11/04/2024 0 comment

Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića.Predmet ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti