Kusturici uručen "Pečat Hercega Šćepana"

Kusturici uručen "Pečat Hercega Šćepana"

Proslavljenom filmskom reditelju i piscu Emiru Kusturici uručena je nagrada "Pečat Hercega Šćepana" u Herceg Novom za ukupni umetnički rad za koji je navedeno da baštini najplemenitije vrednosti srpske tradicije i doprinosi odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda.

Odluku o ovom visokom priznanju manifestacije "Trg od ćirilice" doneo je žiri, u čijem su sastavu bili preosvećeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Budimir Dubak, pesnik Radomir Uljarević i književni kritičar Želidrag Nikčević, a koji je radio sa blagoslovom Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Govoreći o nagrađenom autoru, Nikčević je sinoć ocenio da niko među domaćim i svetskim savremenim umetnicima nije kao Kusturica tako moćno i bez glorifikacije zahvatio prostor i vreme regiona najpre u filmovima, a potom i knjigama.

- Večeras, evo pred nama Emira Kusturice, čoveka koji je proneo slavu i moć srpske fantazije širom sveta, koji, najblaže rečeno, na ovu našu stranu ne gleda blagonaklono. Oni koji srpski jezik uopšte ne razumiju, a i oni koji neće da ga razumeju pokoreni su snagom te čiste fantazije, tim silovitim prodorom mašte sa Istoka, čudesima i snoviđenjima, beskrajnom radošću i tugom koju ta mašta vaskrsava - naglasio je Nikčević.

On je naveo da je u ispovednom tonu svoje književne misije, ne štedeći ni sebe ni druge, Kusturica započeo autobiografskom prozom "Smrt je neprovjerena glasina", a nastavio zbirkom priča "Sto jada" i dnevničkim zapisima, ličnim svedočenjima o teškom i lepom vremenu odrastanja, o sreći i nesreći, protiv zaborava.

Prema njegovim riječima, Kusturičina prozna ostvarenja pripadaju slovenskoj, srpskoj osećajnosti, čak njenom patrijarhalnom ogranku.

- I današnji primeri, u koje se tako slikovito upisuje Emir Kusturica, veoma su uverljivi: srpska duhovnost u stopu prati sudbinu srpskog naciona, i to sudbinu svih njegovih delova, snagom za koju nikad ne znate iz kakvih dubina dolazi i kakvim moćnim oružjem raspolaže - naveo je Nikčević.

On je napomenuo da se često pominje "problem pripadnosti Kusturice" i naveo da svi znaju i vole da kažu da "veliki umetnici pripadaju čitavom čovečanstvu", ali da pre toga pripadaju svom jeziku i svom narodu.

- Ukoliko su taj jezik i taj narod veći, naravno da je lakše da umetnik razvije svoje darove. Međutim, i u malim jezicima i narodima sasvim su mogući veliki umetnički podvizi, kakav je podvig Emira Kusturice. On svojim delima svojim knjigama, za nas čuva dragocenu duhovnu teritoriju, i daruje nam, kroz svoju biografiju, fantastične prizore svoje mašte - kaže Nikčević.

Obrazlažući odluku žirija, pesnik Radomir Uljarević naglasio je da svojim književnim i ukupnim umetničkim angažmanom Emir Kusturica baštini najplemenitije vrednosti srpske duhovne tradicije, pružajući nemerljiv doprinos odbrani ugroženog identiteta i dostojanstva srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, nostalgičan, ironičan, duhovit i povremeno veoma dirljiv rukopis velikog umetnika, dragocen je ne samo zbog svoje krajnje iskrenosti i pripovedačke uverljivosti, nego i zbog hrabrosti da se autobiografskim štivom brani i zastupa etika, lična i nacionalna, u vremenima teških iskušenja i moralnih posrtanja.

- A to je tipična andrićevska tema, tragična i duboka, obrađena na nov način, sa novom umetničkom snagom - naveo je Uljarević.

On je istakao da raskošnim, neukrotivim i samosvojnim pripovedačkim darom Kusturica u savremenu srpsku prozu unosi duh i snagu ličnog svedočenja, dokazujući još jednom da vrhunska umetnost bogati i oplemenjuje.

- Ovde na "Trgu od ćirilice" svedočimo da nam jezik nije slučajno dat, da je mera istinske pismenosti i opismenjenosti mera čovekovog upodobljenja Bogu, Slovu, Hristu Gospodu, večnom smislu i večnom poretku... - rekao je Uljarević.

Prema njegovim rečima, što je čovek dublji, njegova je duhovna glad veća i njeno namirenje složenije.

- Pomeranjem svoje energije na razna polja kulture, a u okviru iste težnje da stvori umetničko delo, naš znameniti reditelj Nemanja Emir Kusturica uvek je stvaralački delatan, pretičući ono što je već ostvario. U filmskoj umetnosti, muzici, književnosti, graditeljstvu, uvek, nov prepoznativ i svoj. Kusturica svoj umetnički svet izražava svim talentima koje mu je Bog darovao - rekao je Uljarević.

On je naglasio da Kusturici prirodno pripada nagrada novskog "Trga od ćirilice" "Pečat Hercega Šćepana", vojvode Stefana od Svetog Save, pečat koji je u obliku zapete izradio akademski vajar Ratko Vulanović.

- Uručujući mu nagradu, želimo mu da rečenica njegovog života bude duga i da zapete iza njegovih radova na opštu korist srpskog naroda i svih ljubitelja istinske umetnosti budu česte i vidljive - rekao je Uljarević.

Na kraju programa sveštenik protojerej stavrofor Radomir Nikčević pročitao je molitvu za zdravlje Nemanje – Emira Kusturice.

Podeli ovu vest

20/08/2014 0 comment

Niš će ovog leta, od 23. do 25. avgusta, po prvi put biti domaćin jedinstvenog takmičenja ugostiteljskih i turističkih radnika jugoistočne Evrope. Programom ove višednevne manifestacije predviđeno je nadmetanje u više diciplina – gastronomskoj, hotelijerskoj i turističkoj. Kuriozitet ove manifestacije je učešće velikog broja takmičara iz ...

18/11/2019 0 comment

Jedna od najstarijih sorti jabuka u našim krajevima. Plod jabuke Šumatovka je sitan i srednje krupan, crvene boje i blago ...

12/05/2020 0 comment

 U svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Gospod Isus Hristos je sve i sva, i On (Bogočovek) vekovima u manastiru Ostrog objavljuje čuda kroz ...

21/05/2020 0 comment

 Ručno pletene čarape, ukrašene ornamentima, dvopređenim šarama, deo su naše istorije, opšte i pojedinačne, naše podsvesti i našeg bića. ...

01/06/2020 0 comment

 Kad Srbi nekog vole,nadevaju mu imena od milja.Sedam je naziva za jedan mesec:crvenik,čerešnjar,trešnjar,trešnjober,a zovu ga još i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!