fbpx

"Doživi Teslu" u virtuelnoj realnosti

"Doživi Teslu" u virtuelnoj realnosti

Muzej Nikole Tesle danas će otvoriti novu postavku, koja će javnosti biti dostupna od 9. jula, a u okviru koje će posetioci moći da dožive Teslu na potpuno nov, jedinstven način - u virtuelnoj realnosti (VR).

"Doživi Teslu" je prva virtuelna izložba na svetu posvećena Tesli, u kojoj veliki naučnik lično dočekuje goste i priča im i objašnjava o svojim izumima.

"Tesla je bio jedna od najvećih eksperimentatora svog vremena, a bez moderne tehnologije nemamo komunikaciju s publikom", rekao je direktor muzeja dr Branimir Jovanović, ponosan na ovaj moderni segment nove postavke, kojom Teslin muzej u Krunskoj ide u korak sa svetskim trendovima u muzeologiji.

Stavljanjem uređaja VR headset na glavu, koji je nalik kacigi, posetioci će se sresti sa Teslom i kroz pet priča i ambijenata, od samog naučnika će saznati o njegovim dostignućima, odnosu sa Edisonom, a imaće čak i priliku da mu asistiraju u eksperimentima.

"Posetioci će imati osećaj kao da se zaista nalaze pored samog Tesle. Zahvaljujući obimnoj muzejskoj građi, originalnim fotografijama, kao i Teslinim ličnim predmetima, potpuno smo rekonstruisali Tesline laboratorije i mesta njegovih najvećih pronalazaka, kao i sam njegov lik", izjavio je autor izložbe Vitomir Jevremović, koji je tri meseca intenzivno radio na pravljenju softvera za virtuelni susret sa Teslom.

Budući da glas Nikole Tesle nikada nije snimljen, Jevremović i njegov tim Digital Mind, pozvali su se na umetničku slobodu kada su oživljavali naučnika iz Smiljana u virtuelnom svetu.

Susret sa Teslom u kibernetičkom prostoru Tesline hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima ili u sobi hotela "Njujorker", muzeju je donirala Direct Media povodom velikog jubileja, 160 godina od rođenja Nikole Tesle i svog ličnog - 15 godina uspešnog poslovanja.

"Tesla je čitav svoj život posvetio inovacijama, težeći da one budu što dostupnije i korisnije za čovečanstvo. Polazeći od ovog principa i verujući da moderne tehnologije i same kompanije treba da imaju svrhu za širu zajednicu, doniranjem izložbe smo želeli da prenesemo vrednosti do kojih je Tesla držao", izjavio je direktor Direct Media Jovan Stojanović.

Nakon otvaranja postavke "Doživi Teslu", biće lansirana i aplikacija za mobilne telefone, kao i internet portal sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete Muzej, uključujući i posetioce iz celog sveta, mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima.

Podeli ovu vest

25/07/2014 0 comment

Seoski stan u prošlosti imao je razuđen karakter. Pored kuće kao glavnog stambenog objekta, bilo je i manjih, jednodelnih drvenih zgradica u stambenoj funkciji, u Šumadiji nazivanih vajati. U njima su noćili oženjeni članovi zadruge, čuvan nevestin osobac i svečano, "stajaće" odelo. Drvena zgradica porodice Ješić je trodelne osnove sa skraćenim ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti