fbpx

Počinje 11. „Kustendorf“

Počinje 11. „Kustendorf“

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ počinje 16. januara u Drvengradu kada na Mećavnik stižu proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino, kome će biti uručena nagrada za buduće filmove „Drvo života“ i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, Šveđanin Ruben Estlund koji će zvanično otvoriti festival.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg „Kustendorfa“, a posebna pažnja će biti posvećena razmatranju budućnosti filma i da li je film pobegao iz dvorana na televiziju i tamo se razvija u novu formu – televizijske serije.

O tome će osnivač festivala Emir Kusturica razgovarati sa Sorentinom, autorom serije Mladi papa, koja će se, kako je najavljeno, non-stop prikazivati tokom trajanja festivala.

Na otvaranju će biti prikazan film Skver (Square), švedski kandidat za Oskara, najbolji film prošlogodišnjeg Kanskog filmskog festivala i dobitnik čak šest nagrada Evropske filmske akademije (za najbolji scenario, režiju, najbolju komediju, najbolji film, najboljem glumcu Klejsu Bangu i scenografkinji Jozefin Esberg).

Nakon projekcije Estlund će održati radionicu za studente i mlade autore koji učestvuju u takmičarskom programu.

U programu Savremene tendencije biće prikazani filmovi Nikad nisi zaista bio ovde Lin Remzi, koja je nagrađena za scenario u Kanu, filipinski film Rikša Paola Viljalune, dobitnika Zlatnog pehara filmskog festivala u Šangaju, bugarski Pravci Stefana Komandareva, prikazan u kanskoj selekciji Izvestan pogled, kinesko ostvarenje Sunce koje može da pomera planine Ćijan Vona, dobitnik nagrade za scenario u selekciji debitanata festivala u Šangaju i belgijsko-francuski Vernost Mikaela Roskama.

Svi pomenuti reditelji, sem Lin Remzi, razgovoraće sa studentima, a film Remzijeve predstaviće njena producentkinja Rosa Atab, ujedno i predsednica žirija takmičarskog programa „Kustendorfa“, uz profesore Vlastimira Sudara i Serža Regura.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i Filipina, a nagradu „Vilko Filač“ za nabolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

„Kustendorf“ će predstaviti i dva nova filma mlađih autora – Pesma jezera Svej Arija Golda i doumentarac Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma Tankreda Ramona.

Na otvaranju će nastupiti američki gitarista Geri Lukas, koji je sarađivao sa Leonardom Bernštajnom, Džefom Baklijem, Nikom Kejvom i Luom Ridom, a od ponoći posetioce očekuje japanski bend „Japalkan“ koji izvodi srpsku muziku.

U muzičkom delu programa „Kustendorfa“ sviraće i francuski bend „Barbo“, Vlatko Stefanovski trio i Bajaga i „Instruktori“, a Kusturica i „No smoking orkestra“ predstaviće svoj novi album, tek drugi za 21 godinu postojanja.

Najavljena je i izložba scenografa Miljana Kljakovića Kreke u Drvengradu i retrospektivna izložba Petra Lubarde u Andrićgradu.

Podeli ovu vest

31/10/2023 0 comment

Lučindan je posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki,rodom iz Antiohije.Pisac je jednog jevanđelja, živeo je u 1.veku. Posle smrti apostola Pavla, Sveti Luka je propovedao jevanđelje po Italiji,Dalmaciji,Makedoniji,Grčkoj. Živopisao je tri ikone Bogorodice, a slikao je apostola Petra i Pavla. Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Za ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti