fbpx

Rajsko voće - jabuka

Rajsko voće - jabuka

Jabuka – ne samo da simbolizuje ljubav, ona označava plodnost i obilje. Postoji nebrojeno priča u kojima se može naći simbol jabuke koja ima značajnu ulogu u cvetanju ljubavi.

Jabuka je, tvrde nutricionisti, najzdravije voće na svetu. Zaljubljenici u ovo voće koje su konzumirali svi naši preci, kažu da je jabuka na naš jelovnik stigla direktno iz raja! Jabuka je simbol ljubavi i večne mladosti, time ljudski rod izražava svoje divljenje prema ovom jedinstvenom voću. Stari Kelti verovali su da jabuka ima čudotvorna svojstva i da onaj ko pojede jabuku iz čarobnog vrta, nikada neće biti gladan, ni žedan, niti bolestan, ali i da nikada neće ostariti! U svakoj bajci ima pomalo i istine. Hvalospevi jabuci nisu samo zbog njenog neodoljivog ukusa, već i zato što ona ima nesumnjivo pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Jabuka ne leči, ali - njenim svakodnevnim konzumiranjem mogu se sprečiti mnoge zdravstvene tegobe. Englezi su to davno uočili, pa imaju izreku:"An apple a day keeps the doctor away" (“jabuka na dan, držaće vas daleko od doktora”). Jabuka, još bolje, dve dnevno, čine više za očuvanje zdravlja od mnogih lekova.

Jabuka korene vuče iz Evrope, gde je rasla kao divlje drvo još u predistorijskom period. Pitoma jabuka potiče iz južnog Sibira i Azije, a već Grci i Rimljani uzgajali su brojne sorte ovog voća. Stablo jabuke može narasti do 12 metara i ima razgranatu krošnju s jajolikim listovima. Jabuka cveta u maju, ima bledoružičaste i bele cvetove, sazreva od juna do oktobra, zavisno od sorte. Danas je jabuka najrasprostranjenija vrsta voća, postoji oko 10 000 sorti, koje se razlikuju po ukusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

Plod jabuke bogat je hranljivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja i sadrži gotovo sve potrebne nutricijente. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Sadrži i minerale kalijum (100 do 180 mg), kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Bogata polifenolima, jedinjenjima koja imaju snažnu antioksidantnu aktivnost: kvercetin, kamferol, miricetin, katehini, antocijanini i još preko 20 antioksidanata - 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je čini više od deset odsto preporučene dnevne doze. Zahvaljujući prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam energijom , sprečava umor i gubitak koncentracije. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće dejstvo. Upravo zbog toga jabuka je vrlo efikasna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Jabuka pozitivno deluje i na srce I krvne sudove. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišeni holesterol, štiti od tromboze i ateroskleroze. Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava varenje, stabilizuje crevnu floru i pomaže kod proliva i zatvora. Jabuka je neizostavna namirnica kod bilo koje dijete. Budući da sadrži mnogo kalijuma, podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma i pogoduje mršavljenju. Njeno obilje vlakana bubri u želucu, stvarajući osećaj sitosti.

Novija istraživanja pokazala su da taninska kiselina, koje ima u jabuci, značajno utiče na metabolizam masti i onemogućava njihovo taloženje u jetri.

Zahvaljujući kalcijumu i fosforu povoljno utiče na izgradnju kosti i zuba. Jabuka sprečava karijes jača i štiti desne i usnu floru. Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Ona pomaže protiv karijesa čak i bolje nego pranje zuba! Pranjem uništavamo 60 odsto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 odsto. Budući da sadrži i do 90 odsto vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga.

U jabuci se krije i triptofan, metabolički prethodnik serotonina, pa je u podizanju dobrog raspoloženja jabuka uspešnija od čokolade! Jabuka smiruje i ublažava nervozu i razdražljivost, dorinosi smirenju i dobrom snu.

Kod kupovine birajte jabuke koje su čvrste, glatke i sjajne na dodir. Pazite da kora bude čvrsta i neoštećena. Iako se mogu kupovati tokom cele godine, jabuke su najbolje u razdoblju od oktobra do aprila. Jabuka je voće koje dugo može ostati sveže. Ako imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, ali im osigurajte manje svetla, stabilnu temperaturu, prozračnost i dovoljno vlage. S vremena na vreme jabuke bi trebalo probrati i ukloniti one koje su oštećene. U frižideru, odeljku za povrće I voće, može ostati par sedmica. Važno je čuvati ih u papirnoj ambalaži. Ako jabuke držite na osvetljenom mestu, pre dozrevaju, a ako se nalaze na suvom mestu bez dovoljno vlage, plodovi će izgubiti vlastitu vodu i smežurati se.Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće, koje se konzumira najčešće u salati ili kao napitak pomešan s medom i vodom. U alternativnoj medicini koristi se za lečenje mnogih bolesti. Nutricionisi preporučuju da se sveže jabuke jedu pola sata pre ili nekoliko sati posle obroka. Bezbroj je recepata u kojima jabuka ima vodeće mesto. Dajte im prednost u svom jelovniku, jer je ova rajska voćka prisutna na našim prostorima oduvek.

Podeli ovu vest

17/06/2019 0 comment

U Srbiji posebnu vrstu objekata seoskog narodnog graditeljstva čine čardaci - objekti rađeni od drveta koji su služili za odmor i povremeni boravak. Na ovim zdanjima došli su do izražaja maštovitost i veština majstora u obradi i ukrašavanju drveta.Ovaj objekat koji je jedan od simbola narodnog graditeljstva u Srbiji ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti