fbpx

Srpska tradicija: običajni bonton

Srpska tradicija: običajni bonton

Mnogobrojne su životne situacije kad nam je potrebna pomoć tradicije. Šta treba uraditi kad nas neko pozove na krštenje, svadbu, slavu, ili ne daj Bože, čujemo da nam je poznanik umro? Kako se ponašati u određenoj prilici, a ne dovesti ni sebe ni osobe koje su nas pozvale u nepriliku?

Odgovor na takva pitanja obično smo tražili od naših starijih. Babe, majke, tetke bile su naše usmeno enciklopedijsko blago iz koga smo crpli neophodne odgovore. Odgovori su davani od srca, uvek jasni i odmereni, sa odavno zaboravljenim naravoučenijem. Vremenom, naše bake, majke, tetke odlazile su u svemirske beskraje, a mi smo se, prosto ne znajući kad, našli pred onim istim pitanjima kojima smo, eto, takoreći pre neki dan, zasipali svoje najdraže.

Kad smo prvi put čuli prepoznatljive reči: "Pozivamo vas u crkvu na krštenje", upitali smo se: "Šta treba da ponesemo?" i po inerciji okrenuli smo se tražeći onoga kome je pitanje upućeno.

Iza nas nije bilo nikoga.

"Verovatno je u pitanju neka greška" bila nam je prva misao. Da nije greška, međutim, uverio nas je upereni pogled naših milih naslednika i ponovljeno pitanje sa naglašenim dodatkom: "Vas pitam".

"Zašto baš nas?" bila je poslednja odbrana koja se srušila pred neumoljivim:
"A koga ću drugog pitati?"

I, stvarno, koga pitati o sopstvenim običajima i sopstvenoj tradiciji? Ko je taj što treba da zna život i običaje naših roditelja, deda i baba? Ko treba da odgovori na jednostavna i obična pitanja naše dece? Koga pitati o nečem sasvim ličnom?
Neće nam smetati nepoznavanje uloge mlade u svadbenim običajima Ujgura, jer nas retko pozivaju na takve svečanosti, ali ćemo se, i pored radosti zbog sklapanja braka, nelagodno osećati kad dobijemo poziv na svadbu ženine bratanice, a u pozivu stoji: "Skup zvanica u 12 sati u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice".

Odmah ćemo se zapitati:
"Gde predati poklon mladencima?"

U Običajnom bontonu pokušao sam da pokažem kako se u srpskoj tradiciji odgovora na ovakva pitanja. Pitanja će, logično, uvek biti više nego što ima odgovora. Jednostavno, ne postoji knjiga u kojoj ćemo na svako postavljeno pitanje naći odgovor.
Slično je i sa tradicijom. U različitim naseljima su različiti rituali i kad su u pitanju isti običaji, bez obzira na to što u svim tim mestima živi isti narod – Srbi pravoslavne vere.

Koliko sela toliko adeta – odavno je zapisao Vuk Stefanović Karadžić.

Zato je cilj Običajnog bontona da sistematizuje nekoliko najčešćih običajnih događaja, (post, krštenje, svadba, slava, sahrana, rođendan, ispraćaj u vojsku itd.), i opiše opšteprihvaćene rituale i postupke u tim običajima. Želja mi je da kod budućih čitalaca probudim želju za upoznavanjem sopstvene porodične tradicije, jer nema boljeg čuvara običaja od porodice. A porodica je društvo u malom – odavno je zaključio Aristotel.
Onaj ko bude pročitao ovaj tekst sigurno će znati više nego što je znao pre toga. A ako ga ovo pisanije podstakne da sam istražuje i zapisuje odgovore na pitanja koja se javljaju u običajima u kojima i sam učestvuje, objavljivanje Običajnog bontona biće svrsishodni.

Piše: Dragomir Antonić

Podeli ovu vest

13/04/2015 0 comment

Danas je vaskršnji ponedeljak, a nova sedmica, koja njime počinje ima više naziva u narodu. Posredstvom crkve, u kojoj se tri dana po Vaskrsu posebno svetkuju kao svetli dani, ova sedmica se naziva svetla nedelja.U većini naših krajeva vaskršnji praznici traju tri dana,izuzetak su pojedina sela u Hercegovini.U ovaj dan se nastavljaju obilne gozbe ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti