fbpx

Banja Ždrelo - jedinstveni dragulj prirode

Banja Ždrelo - jedinstveni dragulj prirode

Udaljena 130km od Beograda i 9km od Petrovca na Mlavi, prema Zagubici, na nadmorskoj visini od 160 do 240m. Sa dve strane okružuju je Homoljske planine, sa dva vrha: Veliki i Mali Vukan.

Naziv je dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulasku u Gomjačku klisuru.
Banja Ždrelo je jedinstvena po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40C koja izvire 200 metara ispod zemlje.
Pored toga što omogućava uživanje na niskim zimskim temperaturama ova voda ima i lekovita svojstva. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima Banje Ždrelo pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.

banja-zdrelo-bazen

Bogatstvo istorije ostavilo je za sobom veliku baštinu, koja danas predstavlja sastavni i obavezni segment turističkih kretanja po Homoljskam kraju. Knez Lazar podigao je najpozivitiji manastir toga kraja, Gornjak, krajem XIV veka, čuven po pećinskoj isposnici, a tu su i ostaci srednjovekovnih crkava Mitropolija, Reskovica, Blagovestenje i Ma-nastir Vitovnica.
Srednjovekovni grad Zdrelo sa čitavim foritikacionim sistemom, na obe obale Mlave je jedan od značajnih srednjovekovnih spomenika Srbije. Ostaci njegovih kula i bedema vidljivi su i danas na nekoliko lokaliteta: Uzengija, Jerinina kula, Dasu Mik i Jezevac. U postupku izgradnje je hotel od 60 ležaja i Aqua park.

Banja-Zdrelo1

Priroda u okolini Ždrela je vrlo bogata i nadasve zanimljiva. Ovoj kraj ima više izuzetnih pećina: Resavsku, Zlotsku, Ceremošnju, Ravništanku i Dubočku. Sve su jedinstvene i različite od bilo koje druge na svetu.

Bogatstvo vodom ovoga kraja doprinosi da na svaki korak nailazimo na mnoštvo izvora i to će za ovo područje u budućnosti predstavljati pravo blago ukoliko se vodi računa o njihovom očuvanju.

Posebno treba naglasiti izuzetnu lepotu izvora reke Mlave, kao i Krupajske reke koji predstavljaju prave prirodne retkosti. Tri akumulacije Ždrelo, Busuri Korenica, bistre rečice pritoke Mlave, kao i brojni pastrmski ribnjaci predstavljaju pravi raj za ljubitelje voda, kao i odlična mesta za ribolovce. Vode su prepune kalifornijske i potočne pastrmke, krkuša, klena, potočne mrene skobalja.

Za one koji više uživaju u lovu ponuda divljači u tri lovišta (Krilaš, Treset, Vitovnica) je izuzetna. Srne, divlje svinje, zečevi, fazani, jarebice, prepelice, divlje patke, štuke, šljuke se love u celom ovom kraju.

Ovo područje je prebogato kulturno-istorijskim spomenicima, a pre svega manastirima. Manastir Reškovica se uzdiže nad celom dolinom Mlave i svedoči o Milutinovoj zadužbini. A nešto bliže putu se nalazi manastir Svete Trojice. Na samoj obali Mlave, u samoj klisuri se nalazi manastir Blagoveštenje, koji je bio sedište prepisivačke škole do Velike seobe Srba. Na vrhovima su ostaci utvrđenja vojnih i crkvenih, a jedno od vrlo karakterističnih zdanja se uzdiže na liticu neposredno pored puta i nosi naziv Mitropolija. Manastir Gornjak je zadužbina cara Lazara iz vremena kada je pobeđivao Turke na bojnom polju, a u zadužbinama bogu zahvaljivao. U selu Vitovnica se nalazi istoimeni manastir iz III veka. U selu se rodio, u manastiru bogu služio i u porti manastira je sahranjen Otac Tadej, monah i duhovnik koji je podvižništvom, prozorljivošću i čudesnim izlečenjima prevazišao granice ovozemaljskog.

Ostaci VIA MILITARIS (rimskog vojničkog puta) kojim su prolazile Rimske legije se nalaze na svakom koraku. Svakako najpoznatije arheološko nalazište ovog kraje je VIMINACIJUM kod Kostolca, jedno od najbogatijih nalazišta iz Rimskog doba u Evropi.

Sve ovo, i još mnogo više, što ne može da se zabeleži na papiru, video traci ili DVD-u možete doživeti ukoliko posetite ovaj jedinstveni dragulj prirode i turizma.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

21/12/2020 0 comment

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika. Iako se nalazi na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u ...

23/02/2021 0 comment

Selo Dojkinci se nalazi 38 km na severoistoku od Pirota na teritoriji Parka prirode “ Stara planina”, u podrucju zvanom Gornji Visok. Starije naselje ...

03/03/2021 0 comment

Mnogi opravdano smatraju da je proleće najlepše godišnje doba, a boravak na Zlatiboru jedan je od najboljih načina da se dožive sve lepote buđenja ...

05/03/2021 0 comment

Pružio se skladni Priboj duž obala reke Lim, pun svakojakih zanimljivosti za turistu, i u svom starom i u novom delu. Sav u spoju kultura, u ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti