fbpx

Izvori u Vranjskoj Banji, najtopliji u Evropi

Izvori u Vranjskoj Banji, najtopliji u Evropi

Na 10 km od Vranja, na jugu Srbije, nalazi se Vranjska Banja . Leži na nadmorskoj visini od 380 m. Banja ima umereno-kontinentalnu klimu, leta su vrlo prijatna, sa toplim danima i svežim noćima. Šumom obrasli visovi štite banju od jakih i hladnih vetrova.

Vranjska Banja ima više izvora mineralnih voda sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi. Voda temperature od 94° do čak 110°C, kapaciteta 140 litara u sekundi, izbija na površinu zemlje iz desetak izvora.

Značaj ove vode nije samo u visokoj temperaturi, nego i u izuzetnom lekovitom svojstvu (mineralna, bogata sumporom, blago alkalna). Uspešno pomaže u lečenju svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, posttraumatskih stanja, bolesti organa za varenje, ginekoloških i kožnih oboljenja.

Vranjska Banja je jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine lečio i Kralj Petar I Karađorđević. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.
Terapijske indikacije Najveću lekovitu vrednost vode predstavlja rastvoren lekovit gas sumpor-vodonika u količini od 1,9 mg/l, što je skoro duplo više od dovoljne količine 1 mg/l da bi voda imala lekovito dejstvo.

Sumpor iz sulfidnih mineralnih voda lako se resorbuje preko kože, creva i pluća. Njegova resorpcija je veća kod viših temperatura vode i kisele reakcije.
Kroz kožu i preko respiratornog sistema resorbuje se preko 90% sumporvodonika, a maksimalna koncentracija u krvi dostiže se posle kupanja.

fontana vranjska banja

Osim sumporvodonika veliki kvalitet mineralne vode predstavlja i njena temperatura preko 90 stepeni, što joj daje veliku balneoterapijsku vrednost, jer može da se koristi kupanjem u sklopu niza hidroterapijskih procedura, vežbi i podvodnih masaža. To se lekovito odražava na sledeća hronična oboljenja:

A. Bolesti lokomotornog aparata
1. Zapaljenjski reumatizam
- reumatoidni artritis (faza smirenog zglobnog zapaljenja),
- Behterevljeva bolest (početni stadijum).
2. Degenerativni reumatizam
- artroze,
- spondiloze.
3. Ekstraartikularni reumatizam
- fibroziti,
- mioziti,
- panikuliti,
- tenditi.
4. Posledice trauma i stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu.

B. Neurološka oboljenja
1. Neuralgije
2. Polineuriti
C. Ginekološka oboljenja
1. Zapaljenjski procesi nespecifične prirode u smirenom stanju (Adnexitis chr, Parametritis chr.),
2. Ovarijalne disfunkcije praćene hipoplazijom genitalnih organa i poremećajima menstruacije,
3. Izvesni oblici steriliteta, u prvom redu zapaljenjskog i endokrinog porekla.

D. Kožne bolesti
1. Psorijaza-uz istovremeno korišćenje helioterapije,2. Hronični ekcem.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti