Dobrodošli u "Etno selo Koštunići" - dragulj seoskog turizma Srbije

Dobrodošli u "Etno selo Koštunići" - dragulj seoskog turizma Srbije

Na južnim padinama Suvobora, nadomak Rajca, Ravne gore, Rudnika i Maljena - smestili su se Koštunići. U selu velike ekološke vrednosti, jabuke, šljive i maline su izvanrednog ukusa, a posebnog kvaliteta su šumski plodovi i lekovito bilje.

Život i veru, preporod i budućnost Koštunićima je doneo Jovan Čeković, kome sada i ovde ne treba pominjati zvanja i funkcije koje će neki večito pamtiti, a drugi vremenom zaboraviti. Ono što se mora spomenuti je njegova odanost svom selu, njegova želja i bezgranična upornost da svom rodnom mestu vrati živost i plemenitu dušu srpskog seljaka, da unapredi tradicionalne vrednosti Koštunića ugradnjom novih a čistih tehnologija u savremenu ekonomiju i proizvodnju.

G.din Čeković je čovek  ogromne energije, znanja, kreativnosti, pa i inata ako treba, da ono što je naumio i uradi!

Smeštaj gostiju obezbeđen je u seoskim vajatima, živopisnim drvenim kućicama, apartmanskog tipa koje imaju podno grejanje i luksuzno kupatilo, kao i TV prijemnik. Domaćin će vas dočekati s ponudom potpuno biološke hrane u domaćoj proizvodnji – rakija šljivovica, prirodni sokovi , pekmez, slatko, med, sir i kajmak.

kostunici vajati

Plemenito drvo spolja i unutra. Velika gostinska soba sa stolovima za sedenje i divanjenje, drvene klupe prekrivene tkanicama, drvene police na zidovima sa posuđem od keramike. Sve u vajatu miriše na dom, pravi dom. Toplo je i ušuškano, neveliko a udobno, intimno za osamu i dovoljno otvoreno za druženje.

kostunici cardaci

Smeštaj gostiju obezbeđen je u seoskim Čardacima, živopisnim drvenim kućicama, apartmanskog tipa koje imaju podno grejanje i luksuzno kupatilo, kao i TV prijemnik. Domaćin će vas dočekati s ponudom potpuno biološke hrane u domaćoj proizvodnji – rakija šljivovica, prirodni sokovi, pekmez, slatko, med, sir i kajmak.

Etno selo krase i deset neobičnih, dvokrevetnih okruglih soba nastalih od kaca koje su se nekada upotrebljavale za voće. Svaka "kaca" poseduje sopstveno, potpuno opremljeno kupatilo. Naselje se nalazi pored jezera i oivičeno je mirisnom šumom.

kostunici kaca

Jezero je okruženo cerovom šumom, osunčano sa svih strana. Nastalo pregrađivanjem reke Čemernice betonskom branom, na samo 300 m podno naselja sa vajatima.
Duboko je 1,90 m a široko 30 m.

kostunici jezero

Deca i ljubitelji sporta na obali jezera imaju odbojkaške i fudbalske terene. Tu su i prodavnice grnčarije i rukotvorina u kojima pasionirani etno sakupljači mogu da dopune svoje kolekcije ili da ponesu prijateljima «uspomene sa letovanja».
Uz samo jezero, koje je podzidano kamenom, nalazi se restoran KUĆA SRPSKIH DOMAĆINA sa 150 mesta i otvorenom terasom od 80 mesta.

Restoran pruža veliku ponudu specijaliteta ispod sača, kao i specijaliteta od ribe, a u zimskom periodu i uživanje pored kamina.

kostunici hrana

kostunici etno restoran
Ponuda u Turističkom centru "Momčilo Čeković" u Koštunićima obogaćena je dodatnim sadržajima . Na levoj obali reke Čemernice u okviru sportsko-rekreativnog dela otvorena su dva sportska terena, izgrađena po najsavremenijim standardima od kojih jedan teniski, sa plastičnom podlogom, ispunjava sve profesionalne kriterijume.

Ljubitelji ribolova, planinarenja, biciklizma i pešačenja mogu uživati u brojnim mogućnostima koje pružaju prirodne lepote pitomih Koštunića.

Čemernica, kao najveći prirodni potencijal ovog kraja, teče kroz Koštuniće i pruža velike mogućnosti za razvoj sportsko – rekreativnog turizma.

Povoljni klimatski faktori, idealna nadmorska visina, čist vazduh, netaknuta priroda, brojne planine i bogatstvo hidrografskih resursa predstavljaju idealne uslove za razvoj sportsko-rekreativnog turizma i bazične pripreme sportista. Zbog predivnih terena, bogatstva biljnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučujemo planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života bar na kratko, planine Ravnu Goru i Suvobor, koje su lepo i primereno uređene, bez narušavanja prirodne ravnoteže.

Biciklizam
Ljubitelji biciklizma svih uzrasta mogu da uživaju u vožnji po uređenim stazama i terenima blagih planinskih obronaka u okolini sela Koštunići. Kratki zastanci tokom rekreacije su prilika za odmor i uživanje u mirisu livada ili za branje lekovitih biljaka.

Etno restoran je jedinstven po autentičnom ambijentu enterijera – toplota drveta i mnoštvo detalja čine ga izuzetnim a tradicionalno prepoznatljivim.

Uživaćete u starim jelima srpske kuhinje, poput kupusa iz zemljanog lonca, proje, gibanice, kačamak. Tu su litrići, čokanjčići, čuture, zemljani čančići za kiselo mleko – ambijent koji ima ukus i miris minulih vremena.

Kako da stignete u Koštuniće?

Ukoliko putujete iz Beograda Ibarskom magistralom, najbrži put vam je preko Rajca.

Ukoliko putujete iz Beograda Ibarskom magistralom, najbolji put vam je preko Gornjeg Milanovca i Takova.

Iz Gornjeg Milanovca pratite put za Takovo, i tim putem vozite sve do Brezne i posle 3km skrenite desno. Taj put vas vodi direktno u Koštuniće.

Iz Čačka pratite put za Pranjane i posle toga Leušiće, i nakon 3km skrenite levo. Taj put vas vodi direktno u Koštuniće.

 

Medije

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

06/10/2020 0 comment

Lekoviti biser na istoku Srbije, Gamzigradska banja se nalazi 220 km jugoistočno od Beograda, a 11 km zapadno od Zaječara. Leži na 150 m nadmorske ...

20/10/2020 0 comment

Ako želite da probate sremske kobasice i šunku, pa da ih zalijete vinom koje „greju" dva sunca, sa neba i sa Dunava. Ako hoćete da probate bermet ...

16/10/2020 0 comment

Spomenik prirode «Bigrena akumulacija Beli izvorac» je značajan zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog ...

21/10/2020 0 comment

Masiv Homolje je geografska oblast u Istočnoj Srbiji jasno ograničena planinskim vencima sa svih strana. Od Zvižda na severu odvaju se Homoljske ...

20/10/2020 0 comment

Senjski Rudnik koji se nalazi u prelepom okruženju u srcu Pomoravlja,  je osnovan 1853. godine, a krajem 19. veka najkvalitetniji ugalj se ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!