fbpx

Rožanstvo, bajkovito selo na Zlatiboru

Rožanstvo, bajkovito selo na Zlatiboru

Selo Rožanstvo se nalazi na 15 km od Zlatiboru i ima oko 450 stanovnika. U samom naselju živi 390 punoletnih stanovnika, a prosečna starost je 46,5 godina.

Ljudi se uglavnom bave stočarstvom i po mnogo čemu spada u tipična sela zapadne Srbije. Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Po svojoj veličini i lokaciji, kao i u sadržajima koje se nude u selu i okolini, smeštaj je prevashodno namenjen ljubiteljima prirode i porodicama sa decom.

Ovo selo ima 40 kategorizovanih ležaja, jedno domaćinstvo ima i bazen.

Primarna namena je definitivno odmor, jer je izuzetno tiho i mirno. Turisti ovde mogu da se upoznaju sa navikama i specifičnostima života na selu.

Aktivna forma odmora predstavlja šetnju po stazama, vožnju biciklom i korišćenje terena za male sportove, kao što su košarka, odbojka i mali fudbal.

Ono što je naročito interesantno u selu Rožanstvo je banja lekovite vode Vapa. Temperatura vode je 17 C preko cele godine i veoma je pogodna za očna i kožna oboljenja.

Kroz selo Rožanstvo prolazi reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji-Stopića pećina.

U blizini je i Tošina banja. Na lokalitetu Zmajevac svake godine se održavaju “Susreti na Zmajevcu”, a ovde se i nalazi OŠ “Savo Jovanović Sirogojno” IO Rožanstvo.

O nastanku imena Rožanstva postoji više legendi. Jedna kaže da to ime potiče od reči božanstvo, druga od reči roždestvo-stariji oblik imenice rođenje, treća da su Glumci prvi doseljenici u Rožanstvo povikali ” Ovo je pravo božanstvo”, na šta je neko rekao “Kakvo božanstvo, urožićemo se od rada pa će biti pravo rožanstvo”, a četrvrta da ono potiče od sastava ovdašnjeg zemljišta-rožnace.

Od 1700. do 1840. godine u selu Rožanstvu je živela porodica Milutinović-Simović. Iz te porodice potiče čuveni patriota, pesnik i istorijska ličnost Sima Milutinović Sarajlija.

U selu Rožanstvo se svakog avgusta organizuje Sabor Izvorne Narodne Pesme pod nazivom “Bez izvora nema vode”.

rozanstvo selo 2

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti