fbpx

Sečanj - ravničarski biser centralnog Banata

Sečanj - ravničarski biser centralnog Banata

U pitomoj ravničarskoj sredini centralnog Banata, na obalama reka Tamiša i Brzave, na samoj granici sa Rumunijom, nalazi se Sečanj, opštinsko i kulturno središte jednog dela Banata.

Opština Sečanj ima povoljan geografski i turistički položaj zahvaljujući blizini velikih gradskih centara. U krugu od 80 km nalaze se Beograd, Novi Sad, Zrenjanin i Vršac.
Prirodne pogodnosti, društvene karakteristike, arheološki i arhitektonski spomenici kulture, povoljan položaj, blizina velikih gradskih centara i dobra infrastrukturna povezanost pružaju mogućnost za različite vidove turističkih kretanja, lovnog, ribolovnog, kulturno-manifestacionog, tranzitnog, sportsko-rekreativnog, izletničkog i boravišnog vida turizma.

secanj crkva

Istorijski posmatrano, sva naselja na teritoriji opštine Sečanj su veoma rano formirana. Među uticajima brojnih civilizacija na ovom području najizraženiji su oni susednih zemalja Rumunije, Bugarske, Mađarske, zatim Srednjeg istoka i Male Azije, o čemu svedoče mnogobrojni lokaliteti. Mnoga arheološka nalazišta potvrđuju da je čovek kročio na ovo tle još pre nove ere i da su migracije bitno uticale na kulturni i ekonomski razvoj. Najveći pečat ovom kraju dala je Marija Terezija kada Sečanj sa okolinom ulazi u sastav Torontalske županije (1779. godine). Sečanj je između 1867 i 1876. godine bio među retkim mestima koja su u Banatu imala tržišno pravo, a 1876. dobija poštu.
Tokom XVIII veka etnička struktura se menja, doseljava se stanovništvo iz nemačkih krajeva, a između dva rata najbrojnije stanovništvo su bili upravo Nemci. Oni su ostavili dubok trag u kulturi i načinu života u ovom kraju, a o tome svedoče i brojni sačuvani spomenici arhitekture.

Kolonizacijom posle drugog svetskog rata na ove prostore dolaze doseljenici iz Hercegovine, Bosne, Like, Makedonije i sa Kosova, tipični gorštaci iz sasvim drugačije prirodne i društvene sredine.

Usled ove etničke šarolikosti, jasno je da se na istom području ukrštaju razni običaji, jezici i kulture i da je društveni život sasvim specifičan i pun raznolikosti i protivrečnosti. Procesi koji su se odvijali i koji se odvijaju u nizu društvenih promena karakteristični su za svako naselje posebno, naročito su izraženi u koloniziranim naseljima.


LOV I RIBOLOV

Dobrom infrastrukturnom povezanošću sa susednim regijama opština Sečanj ispunjava jedan od bitnih preduslova za ostvarivanje sopstvenih turističkih potencijala. Prednost ovoga kraja predstavlja blizina velikih gradskih centara; Sečanj je od Beograda i Novog Sada udaljen 80 km, od Vršca 60 km, Zrenjanina 31 km, a od rumunske granice 12 km.
Opština Sečanj je poljoprivredni region sa povoljnim geografskim i klimatskim uslovima za lov i ribolov.

secanj samci
Raznovrsna prirodna sredina (aluvijale šume, barske biljke, stepska vegetacija, kulturne biljke) i vodni resursi (rečni rukavci, ade, mrtvaje, močvarne površine, ribnjaci ), pogodna je osnova za formiranje staništa velikog broja životinjskih vrsta, zbog čega su lovišta na teritoriji opštine Sečanj bila oduvek privlačna.

tamis
Lovno područje opštine Sečanj se prostire na 52.220 ha i objedinjuje 10 manjih lovačkih društava. Lovačka društva se brinu o planskom i racionalnom odstrelu, o broju i kvalitetu divljači, veštačkom uzgoju, zimskoj ishrani.

Najatraktivniju krupnu lovnu divljač predstavljaju srna, divlja svinja i evropski jelen.
Od sitne divljači najzastupljeniji su fazan, zec, patka, afrička grlica, prepelica, poljska jarebica.

Divljač van režima zaštite je lisica i šakal.
Lovišta su otvorenog tipa i beleže značajne rezultate u trofejnom odstrelu.
Lovcima je na raspolaganju smeštaj u hotelu „Crveni cvet", kapaciteta 19 soba sa ukupno 52 ležaja i lovačkim apartmanima sa 6 ležaja. Sve sobe imaju kupatilo i opremljene su televizorima sa satelitskim programom, internetom i telefonom.
Efikasno je organizovana lovačka služba uz mogućnost iznajmljivanja lovačkih pasa (rase – ptičari i hanoverski krvoslednici).

Opština Sečanj je poznata po bogatstvu voda.
• Tamiš
• Brzava
• Kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav
• Ribnjaci

Danas, opština Sečanj predstavlja pravu oazu za pecaroše.
Tamiš sa svojim rukavcima, adama, odsečnim meandrima i barama predstavlja najatraktivniju lokaciju za pecanje. U neposredoj blizini su močvarne površine i tereni pogodni za mrestilišta riba.
Vodene površine opštine Sečanj odavno su poznate po bogatstvu ribom. Izdvajaju se: šaran, som, smuđ, štuka, karaš.

secanj kotlici

Pored reka veliki značaj u privrednom i rekreativnom smislu za opštinu Sečanj imaju ribnjaci. Ukupno ih je šest i prostiru se na površini od 3000 ha. Delatnost ribnjaka je orijentisana pretežno na gajenje šarana, ali i belog amura, soma, belog i crnog tostolobika.
Opština Sečanj sasvim sigurno postaje prestonica slatkovodnog ribarstva i privlači sve veći broj ribolovaca. Vodni resursi u kombinaciji sa bogatim biljnim i životinjskim svetom kao prvorazrednim turističkim motivom pružaju još mnogo intresantnih mogućnosti vezanih za vodu i njeno priobalje:
• boravak u prirodnom ambijentu
• kupanje
• sportovi na vodi
• takmičenja u ribolovu
• posmatranje ptica
• foto safari
• plovidba čamcima – regate.

Prirodni fenomen koji se svake godine u isto vreme odigrava na Tamišu naziva se cvetanje Tamiša. Tada hiljade insekata izlazi na površinu vode, pare se i stvaraju živopisan prizor.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

07/05/2024 0 comment

Zaovine se nalaze u Zapadnoj Srbiji, i pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavlja šumovito područje brdsko-planinskog karaktera koje ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

07/05/2024 0 comment

Golubac jeste na reci Dunav, ali svojim izgledom vrlo podseća na primorski grad. Nije ni čudo, jer je Dunav kod ovog mesta širok čak šest kilometara. ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti