fbpx

Putovanje Orijent Ekspresom - glamur i sjaj najslavnijeg voza na svetu(VIDEO)

Putovanje Orijent Ekspresom - glamur i sjaj najslavnijeg voza na svetu(VIDEO)

Kad se spomene voz Orijent ekspres, prva asocijacija je Agata Kristi i njen čuveni roman, zatim glamur,luksus, uzbudljivo putovanje, visoki standardi i prefinjenost, luksuz u svakom pogledu. Ovaj čuveni voz to zapravo i jeste ali ne baš od svog pojavljivanja.

Jedan od najslavnijih vozova u istoriji železnica. Saobraćao je na liniji Pariz - Istanbul. Bio je u vlasništvu preduzeća Kompanji Internasional de Vagon-Lit (Compagnie Internationale des Wagons-LitsPrvobitna ruta otvorena je 4. oktobra 1883. od Pariza do grada Đurđu (Rumunija), sa stanicama u Minhenu i Beču. U Đurđu putnici su prebacivani trajektom preko Dunava do grada Ruse u Bugarskoj. Tamo se put nastavljao drugim vozom koji je išao za Varnu gde su putnici opet morali da pređu na trajekt koji bi ih prebacio do Istanbula. Godine 1885. otvorena je slavna trasa preko Beča, Beograda, do Niša. Od Niša do Plovdiva putovalo se kočijom a od Plovdiva do Istanbula ponovo vozom. Godine 1889. završena je i deonica Niš - Plovdiv pa je kompletiran saobraćaj vozom na trasi Pariz - Beč- Beograd - Niš - Sofija - Istanbul. U to doba Orijent ekpres je saobraćao dnevno od Pariza do Budimpešte a tri puta nedeljno posledlja stanica mu je bila u Beogradu i Istanbulu. Za Bukurešt, Konstancu i Crno more vozio je jednom nedeljno.

orient ekspres voz planina

Krajnja stanica na istoku je bila Sirkeči gari (Sirkeci Gari) u Istanbulu. Saobraćaj je bio aktivan do 19. maja 1977. Putnici nastavljali put ka Aziji trajektom od železničke stanice Hajdarpaša (Haydarpasa).

Za vreme I svetskog rata, sporazumom u San-Žermenu Austrija je bila primorana prihvatiti međunarodne vozove. Sa otvarenjem švajcarskog tunela Simplon ruta je prelazila i kroz Milano, Veneciju, Trst, Ljubljanu i nastavljala je dalje prema Beogradu. Ovaj voz je bio poznat kao Simplon Orijent ekspres i bio je dodatak originalnoj ruti.

or prva unutrasnja
Četrdesete godine 20. veka bile su vrhunac Orijent ekspresa. Put prema istoku se sprovodio na tri paralelne trase, Orijent ekspres, Simplon Orijent ekspres i Arlberg Orijent ekpres koji je vozio preko Ciriha, Insbruka do Budimpešte. Od Budimpešte vozili su vagoni za spavanje do Bukurešte i Atine. U to vreme Orijent ekspres dobio je reputaciju komfornog i luksuznog voza. Vozovi su sastavljali vagone za spavanje i ručavanje, koji su bili poznati po odličnoj hrani i specijalitetima. Na njemu se našlo sve što je simbolizovalo bogatu buržoaziju, poslovne ljude, diplomatiju i plemstvo. Tih godina trasa je produžena od Pariza do Kalea, gde su se ukrcavali Englezi.

Posebno za putnike Orijent ekspresa u Istanbulu je nedaleko od železničke stanice Sirkeči sagrađen i luksuzni hotel Orijent ekspres.

Za vreme II Svetskog rata saobraćaj je bio prekinut ali je nemačka firma Mitropa preuzela neke delove rute Orijent ekspresa. Zbog čestih diverzija pruge na Balkanu saobraćaj je bio zaustavljen.

orijent ekspres devojka u sobiPrilikom završetka rata saobraćaj je ponovo uspostavljen ali bez grčkog dela pruge, zbog nesporazuma između Jugoslavije i Grčke. Godine 1951. je uspostavljen normalan tranzit ali tada se, zbog Hladnog rata i gvozdene zavese, zatvorila tursko-bugarska granica. Saobraćaj se nekako održao, ali su se na granicama komunističnih zemalja vagoni menjali vagonima države kroz koju je voz prolazio. Godine 1962. obustavljena je originalna trasa Orijent ekspresa i Arlbeg Orijent ekspresa. Tako je radio samo još Simplon Orijent ekspres koji je te godine transformisan u sporiji Direkt Orijent ekpres i koji je saobraćao dnevno između Pariza i Beograda i dva puta sedmično između Pariza, Istanbula i Atine.

Godine 1971. vlasnik saobraćajne linije se promenio. Linija Pariz-Atina je uklonjena 1976. a 1977. Orijent ekpres je sasvim prestao sa radom 19. maja 1977.

orijent ekspres restoran drugiorijent expres sank

Međutim u vožnji ovog luksuznog voza veliki broj ljudi uživa i danas, jer je 1982. godine ponovo otvoren Simplon Orijent ekspres i to sa originalnim, ali renoviranim vagonima, koji datiraju iz 1930. i 1940. godine.

orijent eksspres devojka

Voz saobraća jednom nedeljno, i to u periodu od marta do novembra. Ovo dobro prepoznatljivo ime voza preuzela je i Amerika, pa sada Američki Orijent ekspres saobraća severnim delom američkog kontinenta: SAD, Kanada, Meksiko.

orient ekspres sampanjac
Najpopularnija i najprestižnija putovanja ovim luksuznim vozom po Evropi, odvijaju se na deonici:
- London – Venecija,
- London – Pariz,
- Venecija – London,
- Pariz – Budimpešta – Bukurešt – Istanbul,
- Venecija – Krakov – Drezden – London.

 

 

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

25/04/2024 0 comment

Turistička organizacija Raška organizuje besplatnu turističku turu za turiste koji će boraviti na Kopaoniku za prvomajske i vaskršnje praznike. Tura ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti