fbpx

ATLAS: Čudesni Rio de Ženeiro

ATLAS: Čudesni Rio de Ženeiro

Rio de Ženeiro ili u prevodu s portugalskog Januarska reka po mišljenju mnogih putnika, jedan je od najlepših gradova na svetu,najveći grad u Brazilu sa 4 miliona stanovnika.

Potpuno opravdano , jer kad stojite na vrhu brda poznatog po nazivu Glava šećera, svesni ste da spektakularniji pogled nikad pre niste videli, ma koliko putovali. Zaista, pogled s vrha Glave šećera oduzima dah kad vidite u kakvom se fascinantnom okruženju nalazi ovaj predivan grad. Okružen brdima neobičnih oblika među kojima se nalaze doline prepune gusto načičkanih solitera, a sve ukrašeno svetlucavim peščanim plažama rasutim svuda.

COPAKABANA

Kada su se Portugalci 20. januara 1500.godine usidrili sa šest karavela ispod znamenite glave šećera da bi proterali Francuze, smatrali su vode zaliva ušćem neke reke, nazvavši tu reku po mesecu koji je bio upravo naznačen u kalendaru (St.Sabastijan s Januarske reke). Kasnije se zadržalo ime i samo se pridodalo ime sveca. Vremenom su skratili puno ime nazvavši grad Rio de Žaneiro, ili samo Rio.

Grad je posebno lep kada se može posmatrati sa broda. Prostire se duž 180 km dugog zaliva. Nalazi se izmedju morske vode s jedne strane i visokih planina sa druge strane. Ogromni bulevari i bregovi iza Rio de Ženeira, visoko iznad grada kip Hrista visok skoro 30 m i mnoštvo nebodera u gradskom predelu Kopakabana čine ga jednim od najlepših gradova sveta.

Svoje najlepše strane pokazuje kada se gleda sa Korkovada, sa 700 metara visokog brda sa kipom Hrista Spasitelja, na koji se može odvesti žičarom. Rio je od 1765. godine, pa do proglašenja Brazilije za glavni grad, 1960. godine, bio je glavni grad Brazila, bio je to gotovo 200 godina, ali nikada nije prestao da bude duhovno srediste svoje zemlje.

Ovo je veoma poznat grad i van granica Brazila, pa je i veoma važna turistička destinacija u svetskim razmerama, a posebno za svoju zemlju.

Najpoznatija manifestacija koja se održava u ovom gradu je, svakako, karneval u Riju. Kolona duga i po više desetina kilometara se stvara u periodu trajanja karnevala. Puno maskiranih ljudi i igračica paradira u tom periodu i prave nezaboravan dogadjaj.
Grad je podeljen u 4 distrikta i svojom atraknivnošću privlači sve veći broj turista iz celog sveta.

rio karneval

Centar grada je poslovni i finansijski centar Ria, ali istovremeno obuhvata i mnoštvo istorijski značajnih građevina. Ako ste ljubitelj istorije, onda će Lapa i Santa Teresa biti ono što trebate posjetiti. Tu ćete naći ulice popločane kaldrmom, velike trgove, pozlaćene crkve i zgrade izgrađene u baroknom stilu. Ljubitelji kulture ovdje će pronaći Gradsko pozorište, Nacionalnu biblioteku, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Tiradentes palatu, Mitropolijsku katedralu i Palatu Pedra Ernesta (Gradska skupština, poznata i pod nazivom Zlatna krletka zbog spekulacija o visokim troškovima njene izgradnje).

tiradentes palata rio

Palata Tiradentes otvorena je 1926. godine, a izgrađena je na području gdje je nekada bio „Stari zatvor" čiji zatvorenik je bio Joaquim José da Silva Xavier, poznat kao Tiradentes, predvodnik Brazilskog revolucionarnog pokreta, koji je imao za cilj oslobađanje od portugalske kolonijalne sile i sticanje nezavisnosti Brazila. Nakon ove revolucije Brazil je proglašen republikom, a Tiradentes nacionalnim herojem. Danas, ovo je sedište Zakonodavne skupštine Rio de Ženeira, a na njenom prvom i drugom spratu moguće je videti izložbu koja upućuje na istoriju koja se desila u periodu pre 1926. godine.


Južni distrikt grada Ria uključuje neke od najljepših plaža svijeta, među kojima su najpoznatije Kopakabana, Ipanama i Lebion. Tu su i značajne turističke destinacije poput Rodrigo de Freitas, granitna planina Pao de Asukar i Planine Corkovado, obeležje Ria.
Pao de Asukar ili Glava šećera je monolitna planina od granita i kvarca koja se diže od ruba Atlantika na 396 m nadmorske visine. Na nju je se moguće popeti staklenom žičarom popularno zvanom teleferiko, koja je u stanju da u jednoj turi preveze oko 65 putnika na razdaljinu od 1400 metara između vrhova Pao de Asukar i Moro de Urka. Žičara kreće na svakih 20 minuta od 08-20h i priuštiće vam prelep panoramski pogled na celi grad i to po veoma povoljnoj ceni od oko 4$.

corcovado zicara

Korkovado je planina smeštena malo zapadno od Centra i podiže se iznad najveće gradske šume i nacionalnog parka Tihuka. Poznata je po tome što se na njoj nalazi 38 m visoka statua Hrista Spasitelja, kao jedna od najpoznatijih obeležja ovog grada.

RIO HRIST Pristup planini i statui je obezbeđen ili uskim putem ili 3,8 km dugaćkom železničkom prugom, kojom voze dva električna voza sa kapacitetom od 360 putnika. Vozovi rade od 08:30-18:30h, a ukrcavanje je svakih pola sata.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

07/05/2024 0 comment

Zaovine se nalaze u Zapadnoj Srbiji, i pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavlja šumovito područje brdsko-planinskog karaktera koje ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

13/05/2024 0 comment

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji, na području Gornje Resave, 20 km od Despotovca. Smeštena je u krečnjačkom brdu Babina glava na obodu ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti