fbpx

Razglednica: Buenos Aires,dragulj Argentine

Razglednica: Buenos Aires,dragulj Argentine

Republika Argentina je država u Južnoj Americi, smeštena između Anda na zapadu i Atlantskog okeana na istoku. Na severu  se graniči s Paragvajem i Bolivijom, na severoistoku s Brazilom i Urugvajem, na zapadu s Čileom.

Buenos Aires je glavni grad Argentine, sa svojim širokim bulevarima, velelepnim parkovima, divnim gradjevinama i raznovrsnim kulturnim i noćnim zivotom, s pravom je nazvan Parizom Latinske Amerike,potrebno je nekoliko dana da ga turisti detaljno razgledaju jer je fascinantno koliko toga treba da obiđete. U gradu živi 16 miliona stanovnika, od čega čak tri miliona živi u samom središtu grada!

Buenos Aires je smešten u nepreglednoj dolini poznatoj po imenu Pampas, na istoku Argentine i leži na ušću reke Rio de la Plata, kao i Montevideo, prestonica Urugvaja, koji je na njenoj suprotnoj strani. Ovde se život odvija neprekidno svih 24 sata, i iako je srce metropole zakrčeno i bučno kao i svaki drugi urbani centar, grad pruža izuzetno prijatnu atmosferu za šetnju i obilazak.

Buenos-Aires3

Najveći broj doseljenika u 19. veku, došao je upravo iz Italije, Španije i Francuske. Njihova kultura i gastronomija još uvek dominiraju gradom što se moze videti u mnogobrojnim muzejima, umetničkim galerijama, teatrima i sjajnim restoranima.

U vreme intenzivnog razvoja grada angažovane su najbolje pariske arhitekte sa zadatkom da naprave grad lep i veličanstven kao Pariz. Uspeli su. Pored kolonijalne arhitekture, mnoge avenije Buenos Airesa, kao što je Alvear, projektovane su u francuskom stilu, seku se pod pravim uglom i završavaju trgovima, a krase ih maestralne gradjevine sa mnogo kovanog gvoždja, lukova i stubova, doprinoseći veličanstvenosti grada.

Na središnjem Trgu 25. maj nalazi se predsednička palata Casa Rosada (ružičasta kuća) u kojoj je nekada živela poznata Evita Peron. Na tom mestu sniman je i film u kojem je glavnu ulogu imala poznata pevačica Madonna.

buenos aires casa rosada

Obilazak Buenos Airesa najbolje je započeti samim gradskim središtem koje će te iznenaditi svojim evropskim građevinama 19. veka umesto očekivanog latinoameričkog štiha. Najživahnije je na Aveniji Florida, pešačkoj zoni na kojoj ćete primetiti mnoštvo uličnih zabavljača, prodavača jeftinog nakita, turista, slučajnih prolaznika...

Zapadno od Avenije Floride nalazi se Trg Republike s prepoznatljivim golemim obeliskom postavljenim na njegovo središte, simbolom grada.

buenos aires obelisk

Blok dalje nalazi se Opera Colon, za koju stručnjaci kažu da je po kvalitetu akustike jednaka milanskoj Scali.

teatro colone

Ako krenete dalje  prema jugu, doći ćete do Plaze de Majo, trga koji je „službeno mesto" protesta, gde svakog vikenda neko predvodi protest ili na neki drugi način iskazuje nezadovoljstvo.

Mesto koje svakako valja posetiti je San Telmo – četvrt gde je tango rođen. Ples se pojavio početkom prošlog veka i bio je simbol sirotinjskog juga. Bogati sever nije ga prihvatao sve do epidemije kuge kada je mnogo bogatih porodica bilo prisiljeno napustiti elitnu četvrt Palermo i utočište potražiti na siromašnom jugu. A tada je epidemija tanga zahvatila najpre njih, pa ostatak Argentine, pa Pariz, a zatim i celi svet. I danas možeš videti na Plazi Dorrego, ali i drugim ulicama, ljude koji plešu, ne da bi zaradili novac ili oduševili turiste, nego samo plešu, iz čistog zadovoljstva.

Na samom rubu grada, nalazi se četvrt La Boca i fudbalski stadion Bombonjera na kojem je igrao i slavni Diego Maradona za Boka Juniorse.

bombonjera stadion

 

 

 

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

26/04/2024 0 comment

Na samo 5km od centra Sokobanje nalazi se i planina Ozren, koja krije i jedan od najviših vodopada u Srbiji – Ripaljku, koja je ujedno i prvi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti