Upoznajte duh egipatske civilizacije - krstarenje Nilom

Upoznajte duh egipatske civilizacije - krstarenje Nilom

Od svih krstarenja koje razne turističke agencije imaju u svojoj ponudi, iskustvo je pokazalo da je jedno od najpopularnijih ono koje vodi u Dolinu kraljeva. Duh egipatske civilizacije godinama privlači mnogobrojne turiste željne avanture koju nudi Zemlja faraona.

krstarenje unutrasnja 1

Egipat je arapska država koja se prostire na dva kontinenta. Obuhvata severoistočni deo Afrike i Sinajsko poluostrvo, koje geografski pripada Aziji. Sa površinom od oko 1.001.450 km², jedna je od najvećih država Afrike. Izlazi na Sredozemno i Crveno more, a graniči se sa Libijom, Sudanom, Izraelom i Saudijskom Arabijom. Nekada se u srpskom jeziku Egipat nazivao Misir i taj naziv se zadržao u starijim knjigama i poeziji.
Egipat je 16. država po broju stanovnika u svetu, a treća u Africi (posle Nigerije i Etiopije). Poznat je po svojoj antičkoj civilizaciji koja je iznedrila neke od najvećih bisera svetske kulturno-istorijske baštine. Glavni grad, Kairo važan je politički i kulturni centar, sa 17,8 miliona stanovnika u širem području. Blizu Kaira nalaze se Sfinga i Velike piramide. U okolini grada Luksora, u centralnom Egiptu, nalazi se veliki broj antičkih arheoloških nalazišta, kao što su hram u Karnaku i Dolina kraljeva.

Bogato opremljeni brodovi koji sadrže recepciju, bar, restoran sa animacijskim programom, udobne kabine, ali i ležaljke i bazen na palubi, sigurno će doprineti da obilazak Kaira, Aleksandrije, Asuana i Luksora bude još prijatniji.

paluba

Al-Qāhirah je zvanično ime Kaira. U lokalnom govoru se on obično naziva imenom same države Mişr, na lokalnom dijalektu se izgovara Maşr. Ime Al-Qāhirah znači ,,onaj koji potčinjava" ili ,,onaj koji savladava". Ovo ime je dato zbog toga što su mnoge vojske kroz istoriju pokušavale da osvoje grad i bile uništene od strane njegovih branilaca, ili su strane vojske bile uništavane od strane boraca poslatih iz Kaira (Mongoli i Krstaši su primeri). Kairo je smešten na obalama i ostrvima Nila, malo južnije od mesta gde reka napušta svoju pustinjom oivičenu dolinu i gde se grana u tri rukavca započinjući deltu Nila. Na istočnoj strani reke nalazi se najstariji deo grada, dok se moderni deo postepeno širi ka zapadu, okružujući zelene površine doline Nila. Zapadni delovi su sagrađeni po uzoru na Pariz u doba Ismaila Veličanstvenog, sa širokim bulevarima, parkovima i otvorenim prostorima. Najstariji deo na istoku je potpuna suprotnost. Vekovima je rastao nasumično i pun je uskih zakrčenih staza.

Dok zapadnim Kairom dominiraju zgrade vlade i državne zgrade u modernom stilu, istočni deo je ispunjen stotinama starih džamija koje služe kao orijentiri. Obilno upotrebljavanje vode iz Nila omogućilo je gradu da se širi ka istoku, dalje u pustinju. Mostovi povezuju Kairo sa ostrvima Gezira i Roda na kojima su smešteni mnogi vladini uredi i mnoge kuće vladinih službenika. Mostovi se, takođe, pružaju preko Nila povezujući grad sa predgrađima Giza i Imbabah. Na zapadu, u pustinji, nalazi se deo drevnog Memfisa, na platou Gize, sa svoje tri velike piramide, od kojih je jedna Keopsova piramida (jedina ostala od sedam drevnih svetskih čuda). Oko 18 kilometara južno od Kaira smešten je stari grad Memfis koji se graniči sa gradom Sakara. Ovi gradovi su drevne prethodnice Kaira. Kairo je, svakako, grad koji možete posetiti ne samo prilikom krstarenja, ali doživljaj koji put Nilom ka njemu stvara je zaista nezamenljiv.

Aleksandrija predstavlja najveću egipatsku luku i drugi po veličini grad u Egiptu. Poznata je po staroj i novoj Aleksandrijskoj biblioteci, ali je, takođe, i važno industrijsko središte zbog naftovoda i plinovoda sa Sueca.

U antičko doba grad je bio poznat po biblioteci koja je bila najveća u to vreme i po svom svetioniku (jedno od sedam svetskih čuda). Aleksandriju je na obali Sredozemnog mora osnovao Aleksandar Veliki. Kako su podvodna arheološka istraživanja u aleksandrijskoj luci otkrila, pre dolaska Aleksandra Makedonskog tu je postojao grad Rakotis. Aleksandriju zbog lepote i položaja nazivaju i nevestom Sredozemlja.

AswanNileIS3109726 589x245
Obići sve znamenitosti i lepote Egipta za ovako kratko vreme je nemoguće, ali ako odaberete ovu vrstu programa i krstarenja verovatno ćete proći i kroz Asuan, odnosno Asvan, grad koji se nalazi na jugu Egipta, 843 kilometra od Kaira, južno od Nilove prve katarakte. Asuan je važan trgovinski i turistički centar u kojem živi oko 250.000 ljudi. Džamija El Tabija je jedna od najpoznatijih na svetu.
Pre završetka putovanja, mesto koje je u suštini nezaobilazno i koje je uvek atraktivno je Luksor koji se nalazi u gornjem (južnom) Egiptu. U njemu živi 376.022 stanovnika. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva ,,najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom", a ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Odmah nasuprot grada, preko reke Nil, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice Nekropole, koji uključuju Dolinu kraljeva i Dolinu kraljica. Hiljade turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj savremenog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu destinaciju za putovanja. Ovaj grad je jedno od omiljenih turističkih odredišta, sam po sebi, ali i kao i početna i završna stanica krstarenja Nilom.

Luxor

Ovo je samo mali deo onoga što Egipat i njegova kultura imaju da ponude. Potrebno je mnogo više vremena i novca kako biste se u potpunosti upoznali sa svim onim što ova zemlja poseduje, ali ono što je sigurno jeste to da ko se jednom odluči da ,,načne" ovu zemlju, prema njoj sigurno neće ostati ravnodušan i upoznavanje, otkrivanje iste će kad-tad nastaviti.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

08/06/2020 0 comment

Radoševo je udaljeno oko 30 km od Arilja, i do njega se iz ovog grada stiže putem koji prati reku Veliki Rzav. Radoševo je brdsko-planinsko selo, ...

17/06/2020 0 comment

 Leštarka je mala, tajnovita šumska koka. Kolorit perja veoma joj je složen, ali uglavnom je odlikuje riđe-siva obojenost glave i leđa sa ...

02/07/2020 0 comment

Konačno je došlo vreme za letnju pauzu, odmor u prirodi i relaksaciju, a priroda je retko gde bila tako izdašna kao na Zlatiboru. Okitila je planinu ...

02/07/2020 0 comment

Tokom letnjih žega mnogi će zameniti gradsku vrelinu sa prijatnim hladom na nekoj od dunavskih plaža. Svako od nas ima sopstveno omiljeno mesto kraj ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!