Roming može da bude veoma skup na letovanju!

Roming može da bude veoma skup na letovanju!

Telefonski operatori savetuju svima koji planiraju letovanje u stranim zemljama da obrate pažnju na cenovnike rominga, jer se može dogoditi da im zbog preskupog telefoniranja presedne godišnji odmor i da za minut razgovora plate i 250 dinara više nego što je potrebno.

Veliki račun turisti mogu da naprave i korišćenjem Interneta, slanjem poruka za proveru stanja na računu, korišćenjem govorne pošte, ali i na druge načine.

Niže cene rominga na jedinstvenom tržištu Evropske unije dovele su do toga da poskupi telefoniranje za građane van ove zajednice, pa Srbi plaćaju nekoliko puta više cene rominga nego državljani zemalja EU.

U "Telenoru" i "Vip mobile" svet je podeljen na nekoliko zona koje imaju jedinstvene cene za sve strane operatere. Sa druge strane, korisnici MTS plaćaće različite tarife za roming u zavisnosti od zemlje u kojoj letuju, ali i od stranog operatera koga izaberu.

- Kako se cene rominga za postpejd korisnike menjaju skoro svakodnevno zbog promene kursa ili tarife operatera, srpski turisti bi, neposredno pre odlaska na put, trebalo da uporede cene razgovora u različitim inostranim mrežama, jer razlike u cenama poziva i poruka nisu uopšte zanemarljive - objašnjavaju mobilni operateri.

Tako minut razgovora u Turskoj može da košta od 137 do 306 dinara, u Sloveniji od 170 do 321. Najjeftiniji je roming u BiH, Italiji i na Kipru, gde može da se razgovara već za 70 dinara po minutu, a najskuplji su u Rusiji i Tunisu, gde minut dostiže i 400 dinara.

Sa ekspanzijom mobilnih telefona, pozivi i poruke nisu više jedini način da se napravi veliki račun za telefon. Kao problem u romingu javlja se i Internet, pa telefonski operatori upozoravaju građane sa pametnim telefonima da vode računa o njegovom korišćenju i da podese parametre tako da ne naprave ogromne račune, jer čak i da ne pretražuju Internet, pojedini telefoni se automatski ažuriraju onlajn.
- Svi oni koji se ne razumeju dovoljno u telefone, trebalo bi da pozovu korisnički servis svog operatera i traže da im kaže koji su operatori u zemlji u koju putuju najisplatljiviji. Kada stignete u inostranstvo, telefon automatski sam pronađe mrežu, ali ako to nije ona koju vam je operater preporučio kao najjeftiniju, pronađite u podešavanjima izbor mreža i manuelno prebacite telefon - objašnjava Ivan Mirković, prodavac i savetnik pri kupovini mobilnih telefona.
Ne proveravajte stanje na daljinu
Ono što mnogi ne znaju, upozoravaju upućeni, jeste i to da se prijem i preslušavanje govorne pošte tarifira kao poziv, pa je najpametnije isključiti ovu opciju za vreme letovanja. Isto tako, turisti koji pokušavaju da uštede svaki dinar na telefonskom računu ne bi trebalo da šalju poruke za proveru stanja na računu, jer svaka poruka košta koliko i bilo koji drugi SMS.

On takođe dodaje i da je najbolje da turisti pre polaska na put odštampaju sve cenovnike i ostale informacije koje mogu da im budu od koristi.


Izvor: Blic

 

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

08/06/2020 0 comment

Radoševo je udaljeno oko 30 km od Arilja, i do njega se iz ovog grada stiže putem koji prati reku Veliki Rzav. Radoševo je brdsko-planinsko selo, ...

17/06/2020 0 comment

 Leštarka je mala, tajnovita šumska koka. Kolorit perja veoma joj je složen, ali uglavnom je odlikuje riđe-siva obojenost glave i leđa sa ...

02/07/2020 0 comment

Konačno je došlo vreme za letnju pauzu, odmor u prirodi i relaksaciju, a priroda je retko gde bila tako izdašna kao na Zlatiboru. Okitila je planinu ...

02/07/2020 0 comment

Tokom letnjih žega mnogi će zameniti gradsku vrelinu sa prijatnim hladom na nekoj od dunavskih plaža. Svako od nas ima sopstveno omiljeno mesto kraj ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!