Velika bela čaplja, elegantna ptica Carske bare

Velika bela čaplja, elegantna ptica Carske bare

Stanovnik CARSKE BARE i još nekih krajeva Srbije, velika bela čaplja  je slabo poznata vrsta čaplji. Mali broj životinjskih vrsta može se pohvaliti takvom elegancijom i lepotom kao velika bela čaplja.

Svaka od oko 60 vrsta dugonogih ptica koje se hrane po plićacima, i pripadaju istoj porodici (Ardeidae) kao i bela čaplja. Žive u svim delovima sveta, ali najviše ih ima u tropskim predelima. Ova ptica dugačka je 54 - 76 centimetara, a teška teška do 1100 grama. Hrani se pretežno ribom i sitnim životinjama koje može pronaći u vodi. Na njoj je najupadljivije perje na ramenima, mnogo duže i raskošnije nego na ostalim djelovima tijela, dok joj je perje na potiljku uspravno. Čaplje obično stoje držeći povijene vratove, a dok lete noge im se vijore, a glava je zabačena unazad.Dele se na: obične čaplje, nolćne čaplje, tigraste čapjle. Imaju široka krila i dug, raven kljun zašiljenog vrha.

Bela čaplja živi u brojnim kolonijama uvek u blizini vode, pored bara, močvara i reka čije su obale obrasle zelenilom. Žive u svim delovima sveta, ali najviše ih ima u tropskim predelima. Naseljava oblast od Sjedinjenih Država do Čilea i Argentine.

Ove ptice gaze po plitkoj vodi bara i močvara u potrazi za žabama, ribom i drugim vodenim životinjicima.

Velika bela čaplja gradi svoja gnezda usred gustog raslinja. To su jednostavne tvorevine od isprepletenih grana i grančica, dovoljno čvrste da prime celu ptičju porodicu.. Prave ravna gnezda nepravilnog oblika od grančica, i to u žbunju ili drveču u blizini vode

Posle sezone parenja ženka snese 3 - 5 svetlo plavih jaja, ali najčešće četiri. Od trenutka kad izađu iz jaja mladunci su pod neprestanim nadzorom jednog od roditelja koji bdi nad njihovom sigurnošću trudeći se da im stvori najpovoljnije uslove. Za to vrijeme drugi roditelj odlazi u potragu za hranom, spreman da se, čim se mladunci oglase, vrati spuštajući hranu na dno gnijezda. Nekoliko nedelja kasnije kad napune nešto više od dvadeset dana i dovoljno ojačaju mladunci su sposobni za napuštanje gnezda i smeste se na obližnjim granama odakle mogu slobodno izvoditi vežbe letenja.

Ova ptica nekada se lovila zbog perja. Medjutim opstanak ove vrste bio je svevremeno ozbiljno ugrožen zbog raskošnog perja koje su kreatori koristili za ukrašavanje šešira, a ova ptica uspela se održati samo zahvaljujući visokom natalitetu.

bela caplja

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

10/12/2019 0 comment

Kosjerić su okružila pitoma miomirisna sela, puna prisnosti i gostoljublja. Seča Reka, Kosjerićka Mionica, Donji Taor, Skakavci, Rosići, ...

07/11/2019 0 comment

Prirodni rezervat koji se nalazi na zapadnom delu planine Kopaonik, na levoj strani klisure Smokovske reke iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene ...

07/12/2019 0 comment

Zaštićeno područje „Kosmaj“ nalazi se na teritoriji administrativnog područja Beograda, gradska opština Mladenovac – ...

06/12/2019 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!