Cvetovi perunike - savršenstvo ljupkosti i lepote

Cvetovi perunike - savršenstvo ljupkosti i lepote

Cvetovi perunike- irisa predstavljaju savršenstvo ljupkosti i lepote. Lišće je dvoredno, sabljasto, pa iris u nekim našim krajevima zovu sabljić. Trajno je zelena biljka. Naraste oko 70 santimetara, mada danas ima i patuljastih formi za kamenjare i vrlo visokih - oko 120 santimetara. Cveta u svim bojama, ali najčešće u raznim tonovima plave. Mnogi cvetovi su dvobojni, žutosmeđi, plavo-beli. Dlačice na laticama perunike, najčešće tamne boje, daju posebnu lepotu cvetu. Cveta u maju i junu.

Mnogi će pomisliti da je uzgoj perunike vrlo težak. Ali nije tako. Vrtna perunika je skromna. Odgovara joj svako baštensko zemljište, pod uslovom da je suvo i da je na sunčanom mestu. Ipak, najviše voli hranljivo ilovasto zemljište. Postoji i isključivo močvarna perunika - japanski iris.

Za sadnju irisa najpogodnije vreme je u julu i avgustu, posle cvetanja, da bi se biljka do prvih mrazeva dobro ukorenila. Razmnožavanje deljenjem ne predstavlja teškoću. Jedino se mora paziti da pri sadnji delovi rezoma ne budu previše duboko. Najbolje je napraviti plitak jarak i u njega položiti delove korena i pokriti ih zemljom. Zemlja se lako nogom pritisne, ali tako da se delići korena malo vide. Nakon dve godine biljke se razviju do pune lepote.

Perunike rastu od četiri do šest godina na istom mestu a posle toga se moraju presađivati ili prorediti. Proređuju se tako što se izvade biljke koje su posađene pregusto, ili su se tako razvile da jedna drugoj smetaju.

Za perunike nije lako naći odgovarajuće "društvo" na cvetnoj gredici. Ako ih sadimo zajedno sa ostalim trajnicama, treba da su sasvim uz ivicu gredice. Pri izboru biljke - pratioca moramo voditi računa o tome da uskladimo boju cvetova ostalih vrsta s bojom perunike. Boja cveta perunike pristaje uz belu boju prolećnih ivančica, a kasne sorte mogu "ići" uz kokotić ili uz božure jednostavnog cveta.

Irise je najbolje saditi odvojene, jednu sortu uz drugu, bez obzira na to o kojoj se površini radi. Perunike cvetaju kratko vreme. Danas se, međutim, uzgaja toliko mnogo sorti koje cvetaju u razno vreme, pa možemo stvoriti takve kombinacije da se smenjuje cvetanje od najranije do kasne sorte. Tako se njihovo cvetanje može produžiti i na nekoliko nedelja.

Za cvetnu gredicu s perunikama dve-tri biljke su dovoljne za kvadratni metar. Praznine se mogu ispuniti drugim trajnicama ili letnjim cvećem. Možemo upotrebiti pokrivače zemljišta: lažnu tustiku, majčinu dušicu... One će stvoriti lep kontrast listovima perunike. Uz perunike su lepe i ukrasne trave; vlasulja, zeb, kovilje.

 

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

29/09/2019 0 comment

Na 23 km od Kanjiže ušuškalo se Totovo selo, prava oaza zelenila i tišine. Postanak naselja, o čemu svedoči njegov naziv, je u ...

20/09/2019 0 comment

     U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Fotografima, mnogobrojnim ...

29/09/2019 0 comment

Boravak na tari je zaista pravi doživljaj, a na ovoj prelepoj planini, Mitrovac je jedna od najvećih visoravni . Nalazi se na oko 1080 m nadmorske ...

24/09/2019 0 comment

„Skadarlijska promenada“ je manifestacija koju Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije organizuju u Skadarliji ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!