fbpx

Kopaoničkih 7 staza

Kopaoničkih 7 staza

Nacionalni park Kopaonik je uradio 7 pešačkih staza u manje poznatim delovina planine, koje će turisti mogu da  obilaze sa vodičima.

Najteža staza je "Jelovarnik", duga četiri kilometra i zahteva sedam sati hoda, ali prolazi pored atraktivnog kaskadang vodopada, visokog 72 metra. Među turistima je najpopularnija srednje teška staza "Nebeske stolice" , duga 3,5 kilometara, koja se nalazi južno od Pančićevog vrha, a ime vrhovima dao je vojvoda Živojin Mišić.

Prema lokalnoj legendi, na tim stenama su sedeli bogovi kada su silazili na zemlju. Sa tog mesta, kad je lepo vreme mogu da se vide vrhovi Šar planine i Durmitora, a u blizini je i arheološko nalazište sa ranohrišćanskom bazilikom.

Jedna od novih staza je srednje teška "Oštri krš" koja je otvorena prošle godine, duga je 1,2 kilometra, potrebna su tri sata da se pređe uz skupine stena, na kojima raste runolist, biljka relikt iz ledenog doba, a sa vrha može da se vidi Jošanička banja.

Glavna atrakcija staze "Metođe" duge 2,5 kilometara je gejzir visok pet metara, na njoj se nalazi crkvica brvnara sa izvorom lekovite vode. Staza "Samokovska" , duga šest kilometara je srednje teška, prolazi duž istoimene reke i šetnja traje tri sata.

Najlakša staza i najbliža hotelima u centru je "Markov kamen" koju turisti redovno obilaze, a karakterišu je stene neobičnog oblika, koje je izvajala priroda, a sada su napravljene i stepenice kojima turisti mogu na njih da se popnu.

"Treska", duga 3,5 kilometara još je u izgradnji. Ta staza spada u srednje teške, potrebno je četiri sata hoda da se pređe, a najveća atrakcija na njoj je kupasti vrh Šiljak.

Ona prolazi kroz oblast koja je stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, kao što su kopaonička čuvarkuća i ljubiciča i pegava lisica.

kopaonik setnja porodica

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti