Briježđa na Zlataru otvara sezonu skijanja 28.decembra

Briježđa na Zlataru otvara sezonu skijanja 28.decembra

Skijaška sezona na Zlataru počinje 28. decembra, saopštili su iz "Direkcije za izgradnju" i Turističko-sportskog centra "Zlatar" u Novoj Varoši.

Zbog potreba za veštačkim osnežavanjem ski-staze "Briježda", "Direkcija za izgradnju" opštine Nova Varoš je u ovoj godini završila izgradnju kompletnog sistema, a za te namene iz lokalne kase predviđeno je 24 miliona dinara.

"Kako ne bismo zavisili od snežnih padavina i imali probleme zbog nedostatka snega, ove godine smo izgradili akumulacioni bazen za vodu, pumpni bazen sa opremom, nabavili tri topa i tri lansera za sneg. Na ovaj način možemo veštačkim snegom da prekrijemo celu stazu", rekao je direktor "Direkcije za izgradnju" opštine Nova Varoš, Miroljub Šaponjić.

On dodaje da je za funkcionisanje sistema neophodno 8.000 kubnih metara vode za jedno osnežavanje, pa je zbog toga urađen vodovodni sistem koji do akumulacije dovodi 10 litara vode u sekundi sa obližnje Zlatarske reke.

NOVA VAROS ZICARA

Tako će ova ski-staza, duga kilometar i po, sa planine Zlatar do centra Nove Varoši, žičarom i četvorosedom prevoziti skijaše na noćnom skijanju.

Za gradnju skijališta "Briježda" na padinama Zlatara do centra grada, uloženo je 2,3 miliona evra i ona je turistička uzdanica opštine Nova Varoš.

Žičara četvorosed, duga 850 metara, za sat vremena može da preveze 1.200 skijaša, a iz grada se do vrha skijališta stiže za pet minuta.

Cene ski-pasa su 500 dinara za decu i 750 za odrasle, dok poludnevne karte koštaju 300 i 500 dinara, koliko je i noćno skijanje.

Staza"Briježđa" se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, a dužina ski stazje je 1200 metara.

Novoizgrađenja žičara četvorosed je kapaciteta 1200 osoba na sat.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

08/06/2020 0 comment

Radoševo je udaljeno oko 30 km od Arilja, i do njega se iz ovog grada stiže putem koji prati reku Veliki Rzav. Radoševo je brdsko-planinsko selo, ...

17/06/2020 0 comment

 Leštarka je mala, tajnovita šumska koka. Kolorit perja veoma joj je složen, ali uglavnom je odlikuje riđe-siva obojenost glave i leđa sa ...

02/07/2020 0 comment

Konačno je došlo vreme za letnju pauzu, odmor u prirodi i relaksaciju, a priroda je retko gde bila tako izdašna kao na Zlatiboru. Okitila je planinu ...

02/07/2020 0 comment

Tokom letnjih žega mnogi će zameniti gradsku vrelinu sa prijatnim hladom na nekoj od dunavskih plaža. Svako od nas ima sopstveno omiljeno mesto kraj ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!