Gledićke planine - zatalasani jug Šumadije

Gledićke planine - zatalasani jug Šumadije

Venac ovih planina nalazi se na krajnjem jugu Šumadije. Preko pitomih planina, blago zatalasana Šumadija se polako spušta do Zapadne Morave.

Gledićke planine se uspinju od Kragujevca. Kod Kalenića planine dostižu svoju najvišu tačku na 922 metra nadmorske visine. Odatle se blago spuštaju i posle 35 kilometara, pretapaju u lepu dolinu kod manastira Ljubostinja. Šumoviti planinski venac razdvaja Levač od Gruže.

Na obodima Gledićkih planina nalaze se četiri velika grada: Kragujevac, Jagodina, Trstenik i Kraljevo. Centar planinskog venca je Rekovac, gradić poznat po voćarstvu i vinogradarstvu.

Ovim krajevima nekada je prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum. U blizini manastira Kalenić nalaze se ostaci tri antička grada. Najviše ostataka starih gradova u Srbiji nalazi se na Rudniku i Gledićkim planinama.

Ali, najveće bogatstvo Gledićkih planina nisu zaboravljeni stari gradovi, nego manastiri. Na severnom delu planine, kod naselja Velike Pčelice, nalaze se tri manastira iz XV veka: Raletinac, Denkovac i Sarinac. Po predanju, ktitorke tih manastira su tri sestre: Raletinka, Dena i Sara, po kojima su manastiri nazvani. Na južnim padinama planine se nalaze dva srednjevekovna bisera – Kalenić i Ljubostinja.

manastir denkovac

Manastir Denkovac

Crkva manastira Kalenić posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Zidana je od 1407. do 1410. godine. Ktitor ovog manastira bio je Bogdan protovestijar (peharnik) na dvoru despota Stefana. Početkom XVII veka manastir je opusteo. Kasnije su ga obnavljali Knjaz Miloš, pa knez Aleksandar Karađorđević.

Kalenic-manastir

Manastir Kalenić

Manastir Ljubostinja, zadužbina kneginje Milice, nalazi se u lepoj dolini pored istoimene reke.
Manastirska crkva posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice, a podignuta je 1390. godine, na temeljima male kapele, neposredno posle Kosovskog boja. Predanje kaže je kneginja Milica sa ljubama (suprugama) palih kosovskih junaka, sagradila manastir, pa je po ljubama dobio ime.

ljubostinja3

Po drugoj priči, na tom mestu su se sreli i zavoleli knez Lazar i kneginja Milica, a mesto je nazvano Ljubostinja (stan ljubavi), mesto gde ljubav stanuje. Glavni majstor bio je Rade Borović, čuveni Rade Neimar iz narodne poezije.

U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica – monahinja Evgenija i despotoica Jelena – monahinja Jefimija, prva srpska pesnikinja.

Između Kalenića i Županjevca, ispod vrha Čuka, postoji neobična pojava koju narod zove: govor voda ili žubor voda. Duboko pod zemljom čuje se huk vode koja tu ne izvire. Po legendi, govor voda leči slepilo. Ako slep čovek popije ovu vodu, progleda. Problem je što tu vodu nikada nisu videli ni oni koji mogu da vide. A voda je tu, žubori u dubini planine.

Autor: Dragan Bosnić

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

10/12/2019 0 comment

Kosjerić su okružila pitoma miomirisna sela, puna prisnosti i gostoljublja. Seča Reka, Kosjerićka Mionica, Donji Taor, Skakavci, Rosići, ...

07/11/2019 0 comment

Prirodni rezervat koji se nalazi na zapadnom delu planine Kopaonik, na levoj strani klisure Smokovske reke iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene ...

07/12/2019 0 comment

Zaštićeno područje „Kosmaj“ nalazi se na teritoriji administrativnog područja Beograda, gradska opština Mladenovac – ...

06/12/2019 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!